Lebénította a szokatlanul nagy hó Európa déli részét

Szokatlan időjárással indult az új év Görögországban: a hóval és óránkénti 100 kilométeres széllökésekkel érkező hidegfront áramkimaradásokat és közlekedési fennakadásokat okozott az ország középső és északi részén - tájékoztat az EuroNews. 

A hőmérséklet ezekben a régiókban helyenként elérte a mínusz 12 Celsius-fokot. A nagy mennyiségű hó miatt több úton lehetetlenné vált a közlekedés. Az ország középső részén található Pílion-félszigeten három embert ki kellett menteni, mert autójukkal a hó fogságába estek.

A görög fővárosban, Athénban, illetve Szalonikiben új szálláshelyeket nyitottak meg több ezer hajléktalan számára. Néhány helyen a hóláncot is kötelezővé tették a Görögországban kirívónak számító havazás miatt. Az ország második legnagyobb légikikötőjét, a szaloniki repteret csütörtökön egy időre lezárták a szélsőséges időjárás miatt.

Az ország déli részén a hidegfront heves esőzéseket okozott- a nagy mennyiségű csapadék áradásokhoz és földcsuszamlásokhoz vezetett Krétán és a környékbeli szigeteken.

A helyi meteorológiai szolgálat előrejelzései szerint az időjárás csak vasárnaptól enyhül majd.

Durván havazik Olaszországban

Olaszország középső és déli részén is szokatlanul kemény tél köszöntött be: az olasz csizma közepén fekvő Molise régióban az újév első napjaiban kétméternyi hó hullott le. A durva havazáshoz ráadásul erős szél is társul, így egy csomó utat befújt a hó, teljesen járhatatlanná téve őket, a parkoló autókat pedig gyakorlatilag láthatatlanná.

Bosznia-Hercegovinában sem jobb a helyzet, ott is erős havazás bénítja meg a közlekedést, és az elkövetkező néhány napban még egészen biztos, hogy nem fog javulni a helyzet. A hólánc kötelező, de a hatóságok inkább arra intenek mindenkit, hogy ha nem muszáj, ne induljon útnak.

A sarkköri hideghullám hétvégén éri el Romániát

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?