Havazást és kemény fagyot hoz az új év Romániában

A Severe Weather Europe meteorológiai portál szerint a 2019 első napjaiban igazi téli idő lesz Európában, Románia térségére is jelentős havazást és fagyot jósolnak.

Ennek oka, hogy sarkvidéki eredetű, hideg légtömegek áramlanak a kontinensre. A hőmérséklet Romániában már január elsején fokozatosan csökkenni kezd, harmadikán már akár tíz fokkal alacsonyabb lesz a sokéves január eleji átlagnál.

Kedden és szerdán azonban még viszonylag enyhe marad az idő. Az új év első napján marad a túlnyomóan felhős égbolt, a nappali csúcsértékek mínusz 3 és 5 fok között alakulnak, éjszaka mínusz 7 fokig hűlhet a levegő. Kedd este és szerdára virradóra az ország központi, nyugati és északi részén, valamint a hegyekben lehet csapadékra számítani, és a hegyvidéki térségekben, illetve északnyugaton megélénkül a szél.

Szerdán szintén a központi, a nyugati és az északi országrészben lesz nagyobb a csapadék kialakulásának esélye, a Bánságban és a Körösök vidékén havas eső, Erdélyben, Máramarosban, Észak-Moldvában és a hegyekben havazás várható. A nappali csúcshőmérséklet mínusz 1 és 7 fok között alakul.  

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?