Elfogadták a globális migrációs csomagot

A tagállamok nagy többséggel elfogadták szerdán New Yorkban az ENSZ-közgyűlés plenáris ülésén a globális migrációs csomagot, amelynek célja a nemzetközi együttműködés erősítése a migráció „biztonságossá, rendezetté és szabályozottá” tétele érdekében.

Az ENSZ globális migrációs csomagja az első globális nemzetközi megállapodás a kérdésről, de nem kötelező érvényű. Hivatalos neve Marrákesi egyezmény a migrációról. A marokkói városban múlt héten jóváhagyott megállapodás fő célja, hogy felszámolja és legálissá tegye a gyakran veszélyes és illegális népmozgást a határokon át, amely az embercsempészek révén világszerte “iparággá” vált, de közben lehetőséget ad a gazdasági lehetőségeket kereső embereknek.

Az AFP francia hírügynökség adatai szerint jelenleg világszerte mintegy 258 millió ember tekinthető bevándorlónak, és ezek 80 százaléka a hivatalos szabályok betartásával keres új életlehetőséget.
 
A szavazáson 152 ország képviselői szavaztak igennel. Tizenketten tartózkodtak: Ausztria, Bulgária, Olaszország, Lettország, Románia, Svájc, Liechtenstein, Ausztrália, Chile, Líbia, Szingapúr és Algéria. Öt ország pedig ellene voksolt, az Egyesült Államok, Izrael, Magyarország, Lengyelország és Csehország. A visegrádi négyek közül Szlovákia nem szavazott, csakúgy mint 23 másik ország.

Kapcsolódók

Kimaradt?