Krumplival és hagymával tüntetnek a grúzok

Több ezren vonultak Tbiliszi utcáira, hogy az elnökválasztás eredménye ellen tüntessenek. Voltak, akik kezükben hagymás vagy krumplis zsákkal vonultak utcára: szerintük a kormány zöldségosztással próbálta megvesztegetni a választókat. Az ellenzékiek szerint a kormány a győztesnek kedvezően alakította a voksolás menetét.

A tiltakozók választási csalással vádolták Szalome Zurabisvilit, az elnökválasztás győztesét, és előrehozott választásokat követeltek. A parlament épületénél grúz és EU-s zászlókat lengettek. A megmozdulásokon nem történt incidens.

Az EBESZ szerint a választást jól lebonyolították, de az állami forrásokkal visszaéltek a kampányban, és “az egyik oldal jogosulatlan előnyt élvezett".

A szerdai volt az utolsó közvetlen elnökválasztás Grúziában, az alkotmányos reform ugyanis parlamentáris köztársasággá alakította az országot, és az államfőt ezentúl a törvényhozás választja meg.

Grigol Vasadze, az ellenzéki koalíció alulmaradt jelöltje szerint a kormányzó párt megfélemlítette a választókat, illetve visszaélt személyes adataikkal. Vasadze bejelentette, hogy megtámadja a második forduló eredményét a bíróságon. Az ellenzéki elnökjelölt előrehozott választásokat követelt.

Kapcsolódók

Kimaradt?