banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Az ENSZ globális migrációs csomagja miatt távozik tisztségéből a szlovák külügyminiszter

Az ENSZ globális migrációs csomagjának parlamenti elutasítása miatt lemond posztjáról Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter - közölte csütörtökön honlapján a szlovák külügyminisztérium.

"Miroslav Lajcák összefüggésben azzal, hogy a szlovák parlament az ENSZ globális migrációs csomagját elutasító határozatot fogadott el, úgy döntött lemond posztjáról" - írta a döntésről kiadott rövid közleményében a szlovák külügyminisztérium. A határozatot nagy többséggel csütörtökön délelőtt fogadta el a pozsonyi törvényhozás. Abban felszólítják a pozsonyi kormányt, hogy lépjen ki az ENSZ globális migrációs csomagjának elfogadási folyamatából, és utasítsa el azt. Peter Pellegrini, szlovák kormányfő üdvözölte a határozat elfogadását.

A döntéssel kapcsolatos részleteket a külügyminisztérium csak azután hoz nyilvánosságra, miután Miroslav Lajcák szóban is tájékoztatta döntéséről Peter Pellegrini miniszterelnököt és Andrej Kiska államfőt - közölte a külügyi tárca sajtószóvivője. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség szerint Peter Pellegrini egyelőre nem kívánta kommentálni Lajcák döntését, arra azután kerít sort, ha az erre vonatkozó javaslatot már kézbesítették neki. Andrej Kiska ugyanígy nyilatkozott.

A karrierdiplomata Lajcák, aki szeptemberig az ENSZ-közgyűlés elnöki tisztét is betöltötte, többször is megvédte az elnöklése idején kidolgozott migrációs egyezményt, s már korábban kilátásba helyezte, hogy lemond, amennyiben a decemberi marrákesi találkozón Szlovákia nem vesz részt. Ez utóbbiról - mint azt csütörtökön Peter Pellegrini a határozat elfogadására reagálva bejelentette - jövő hét szerdán hoz döntést a szlovák kormány. "Ígérem olyan okos döntést hoz a kormány, hogy ezzel kapcsolatban senkinek nem maradnak kétségei" - utalt a döntés várható tartalmára Pellegrini, aki korábban többször is megpróbálta elkerülni, hogy a migrációs egyezménnyel összefüggésben nyíltan szembemenjen Lajcákkal.

Robert Kalinák, a legerősebb szlovák kormánypárt az Irány (Smer-SD) volt belügyminisztere ugyanakkor azt nyilatkozta : a kormányfőnek nem kellene elfogadnia Lajcák lemondását. Hasonlóképpen foglalt állást a parlamenti határozat heves ellenzője Katarína Cséfalvayová, a parlament külügyi bizottságának a Most-Híd vegyes párt által jelölt elnöke.

A pozsonyi törvényhozás által elfogadott határozat kimondja: az ENSZ migrációs egyezménye egy olyan ellentmondásos dokumentum, amely nincs összhangban Szlovákia jelenlegi biztonsági és migrációs politikájával, abban felszólítják a kormányt, hogy utasítsa el a migrációs egyezményt, és az ország lépjen ki az egyezmény elfogadási folyamatából. A határozatot a kormánykoalíció második legerősebb pártjának, a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) a képviselői terjesztették elő, de több ellenzéki párt is bírálta a migrációs egyezményt, illetve azt, hogy Lajcák többször is védelmébe vette azt. Az SNS állítása szerint anélkül tette ezt, hogy erről az álláspontról koalíciós megegyezés lett volna. 

A határozatot 90 igen szavazattal, 15 nem voks ellenében, 31 tartózkodás mellett, csaknem három napon át tartó vita után hagyta jóvá a 150 fős szlovák törvényhozás. Az ENSZ-egyezményt a szlovákiai politikai spektrum túlnyomó többsége mellett a közvélemény is elutasítja.

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_2OFm8Z0e_webbanner_3_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?