Máért: aggasztóak a kárpátaljai magyarságot ellehetetlenítő ukrán intézkedések

Aggodalmukat fejezték ki a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) XVII. plenáris ülésének résztvevői a kárpátaljai magyarság helyzetét ellehetetlenítő oktatási törvény és a nyelvtörvény-tervezet, valamint a magyar közösséget érintő immár mindennapos atrocitások miatt. Többek között ezt tartalmazza a testület pénteki budapesti ülésén teljes konszenzussal elfogadott zárónyilatkozat. 

A dokumentumban megdöbbentőnek nevezik a magyarságot Ukrajna ellenségeként megbélyegző médiakampányt, szükségesnek tartják a nemzeti kisebbségek összetételének figyelembe vételét az ukrajnai választási körzetek kialakításakor. A résztvevők sikeresnek ítélik a 2018 a külhoni magyar családok éve program Kárpát-medencei eredményeit, és megállapodtak abban, hogy 2019 a külhoni magyar gyerekek éve lesz. 

Javasolják, hogy a Külhoni Magyarságért Díj elnevezése Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjra változzon. Támogatásukról biztosítják a Kárpát-medencei magyar közösségek autonómia-törekvéseit, képviselik a külhoni magyarság önrendelkezésének ügyét a kétoldalú kapcsolatokban, az unió testületeiben és minden más nemzetközi fórumon is.

Szorgalmazzák továbbá a határátkelők számának növelését és a határok biztonságos, felügyelt átjárhatóságának biztosítását. Szorgalmazzák a Határtalanul program folytatását,  úgy, hogy az a külhoni magyar diákok anyaországi látogatásával egészüljön ki. Örömüknek adnak hangot, hogy az egymilliomodik új magyar állampolgár is esküt tett, és üdvözlik a választójogi szabályok módosítását. Bíznak benne, hogy további intézményekkel folytatódik az óvodafejlesztési program.

Szintén üdvözlik, hogy 73 ösztöndíjassal folytatódik a szórványban a Petőfi Sándor-program, és sikeresnek tartják a Mátyás király emlékévet. Üdvözlik a döntést, miszerint 2019-ben a nemzetpolitikai államtitkár II. Rákóczi Ferenc-emlékévet hirdet. Egyetértenek az Országgyűlés döntésével, amely elutasította a székelyek honos népcsoporttá nyilvánítását, őket a magyar nemzet részének tekintik.

Kapcsolódók

Kimaradt?