MSZP: a határon túli magyaroknak maguk közül kellene képviselőt választaniuk

Az MSZP szerint a határon túli magyarok hiteles magyar parlamenti képviseletéhez az kell, hogy a határon túliak maguk közül és ne budapesti pártlistáról válasszanak képviselőt.

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottságának szocialista alelnöke pénteken a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) ülése alatt, a fővárosi Várkert Bazár előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, a tanácskozáson javasolták, hogy a parlamenti pártok kezdjenek el tárgyalni a választójog kérdéséről. Szerinte létre lehetne hozni egyéni választókörzeteket, vagy akár külön listát is lehetne állítani a határon túli magyaroknak.

Az ellenzéki politikus kérdésre elmondta, választójogi javaslatuk láthatóan nem tetszik a Fidesz-KDNP-nek, de bíznak benne, hogy a kormánypártok előbb-utóbb belátják "a hiteles határon túli képviselethez határon túli képviseletre van szükség a magyar parlamentben". Molnár Zsolt azt mondta, a Máért ülésén javasolták azt is, hogy a kormány minél nagyobb forrásokat fordítson a szülőföldön maradás támogatására. Jelenleg a Bethlen Gábor Alap támogatásai főként címkézettek, ezért a szocialisták azt kezdeményezik, a források legalább 90-95 százalékát nyílt pályázaton osszák el - részletezte.

Az MSZP-s képviselő rögzítette: a nemzetegyesítésre az egységes, belső határok nélküli Európa megteremtésével van esély. Hozzátette: támogatják a kulturális, vagy akár a területi autonómiát is, de ehhez mindenképpen szükség van a kárpát-medencei országok közötti hatékonyabb, jobb együttműködésre. Elmondta, javaslataikat elküldik valamennyi parlamenti frakciónak és egyeztetést kezdeményeznek a pártok között azokról a sorskérdésekről, amelyek a határon túli magyarságot érintik.

Bárány Balázs, az MSZP külügyi titkára, az országos elnökség tagja közölte, aláírják a Máért zárónyilatkozatát, de annak kiegészítését javasolják. Legyenek újra közös kormányülések a magyar kormány és a szomszédos országok kormányai között - ismertette módosító javaslatukat.

Kapcsolódók

Kimaradt?