Ismét elítélte Romániát a strasbourgi bíróság az 1989-es forradalom miatt

Kártérítés kifizetésére kötelezte Romániát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely azért marasztalta el Bukarestet, mert nem vizsgálta ki elfogadható határidőn belül az akkori eseményeket. A bírósági ítéletről a Mediafax számolt be szerdán.

Romániát az 1989-es forradalom 23 áldozatának hozzátartozói perelték be, akik Bukarest, Slobozia, Târgoviște és Resicabánya városokban vettek részt az akkori eseményekben – az áldozatok vagy életüket vesztették, vagy megsebesítették őket. Az ítélet szerint a román államnak három hónapon belül kell fejenként 15 ezer euró kártérítést fizetnie az áldozatoknak, illetve hozzátartozóiknak.

A strasbourgi emberjogi bíróságon nem először marasztalták el Romániát az 1989-es forradalom körülményei kivizsgálásának halogatása miatt.

Románia 2016-ban nyitotta újra a forradalom aktáit, miután az áldozatok jogainak védelmére hivatott December 21-e Egyesület több tagja szintén pert nyert az EJEB-en, amely elmarasztalta Romániát, hogy nem szolgáltatott igazságot a forradalom áldozatainak. Büntetőjogi eljárás indult többek között Ion Iliescu volt államelnök, Petre Roman volt miniszterelnök és Gelu Voican Voiculescu volt kormányfő-helyettes ellen.

A katonai ügyészség már 2016 decemberében bejelentette, hogy emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítja az 1989-es forradalom idején hatalomra került vezetést. A vádhatóság szerint szándékos katonai diverzió, tudatos rémhírkeltés miatt vesztette életét sok ember 1989. december 22., Nicolae Ceaușescu menekülési kísérlete után. Az ügyészségi vizsgálat jelenleg még folyamatban van.

Kapcsolódók

Kimaradt?