Forradalom-ügy: kiterjesztik a Gelu Voican Voiculescu elleni eljárást

A Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes elleni bűnvádi eljárás kiterjesztését rendelték el a katonai ügyészek a forradalom-ügyben. Voiculescu ellen emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt indult eljárás - tájékoztat a legfőbb ügyészég.

A közlemény értelmében kiterjesztik és folytatják a bűnvádi eljárást Gelu Voican Voiculescu ellen, aki tettei elkövetésekor a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának tagja volt, majd miniszterelnök-helyettesi tisztséget töltött be 1989. december 28-ától kezdődően.Az idézett forrás szerint Gelu Voican Voiculescu már a Nemzeti Megmentési Front Tanácsának megalakításától kezdve annak egyik befolyásos tagja volt, ekként pedig a diverziókeltést szolgáló katonai döntéseket fogadott el.

Klaus Johannis államfő április 13-án engedélyezte a Ion Iliescu volt államelnök, Petre Roman egykori miniszterelnök és a Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes elleni bűnvádi eljárás elindítását. Mindhármuk esetében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt indított eljárást a legfőbb ügyészség az 1989-es forradalom ügyében. 

Kapcsolódók

Kimaradt?