Magyarország: petícióban tiltakoznak jogászok a hajléktalanságot büntető törvény ellen

Ügyvédek és bírók is aláírták szép számban azt a petíciót, amely a magyar kormány hajléktalanságot kriminalizáló törvényét bírálja.

Mint azt korábban megírtuk, Magyarországon börtönnel sújtható, aki hajléktalan. Azóta több hajléktalant is elvittek és eljárást is indítottak többek ellen, a törvények értelmében kártérítés nélkül megsemmisíthetik kevés tulajdonukat. Volt eset, amikor lakók keltek a védelmére valakinek.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek: sok intézményben rosszak a körülmények, nem tudnak mindenkinek megfelelő szolgáltatást nyújtani, nehéz a párok, mozgássérültek, kutyások, mentális betegségekkel vagy szenvedélyekkel kűzdők elhelyezése.

A petícióban azt írják: "ezek a szabályok eleve rosszak, és nem lett volna szabad megszületniük. Az államnak valóban feladata emberiességi, köztisztasági, közegészségügyi okokból segíteni bajba jutott honfitársainkon. Valóban vannak olyan helyzetek, amelyek megkövetelik a szép szónál határozottabb eszközök használatát. Csakhogy sem a rendőrség, sem a büntető igazságszolgáltatás nem arra való, hogy helyettesítse a megfelelő szociális ellátórendszer, a bajba jutott embereket segítő állami és önkéntes szervezetek munkáját".

Figyelmeztetnek arra is, "a jogrendszer legfeljebb keretet adhat ahhoz, hogy ezeket az embereket a talpra állásban segítse és ez nem korlátozódhat arra, hogy száz évvel ezelőtti elvek szerint egy kényszermosdatással és a zsúfolt szállókra zsuppolással »oldja meg« a dolgot. Évtizedek óta tudományos kutatások haladták meg ezt a szemléletet, és Magyarországon is évtizedek óta vannak szakemberek, akik megfelelő támogatás és megbecsülés mellett nagyon hatékonyan tudnak segíteni a bajbajutottakon. Ha hagyják őket dolgozni."

Szerintük "itt az ideje annak, hogy a bíróság, amely bámulatos leleménnyel alkalmazza a jogszabályt, ha egy kellemetlen eljárási buktató fölött kell elsiklani, itt is kreatív legyen".

Címlapi illusztrációnk forrása: Hajdú D. András/Abcúg

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?