Dăncilă-Erdoğan-találkozó: a két ország viszonyára a bizalom és kölcsönös támogatás jellemző

A Románia és Törökország közötti viszonyra a bizalom, a közös érdekeken és értékeken alapuló kölcsönös támogatás jellemző - hangsúlyozta Viorica Dăncilă miniszterelnök Ankarában, a Recep Tayyip Erdoğan török államfővel folytatott megbeszélést követő közös sajtótájékoztatón - írja az Agerpres.

A román kormányfő gyümölcsözőnek nevezte a török elnökkel folytatott megbeszélést, amelyen a két ország között 2011 óta fennálló stratégiai partnerség főbb elemeit vették számba. Megállapították, hogy biztonság és védelem, valamint üzleti ügyek terén kiváló az együttműködés a két ország között, mint ahogyan kultúra és oktatás tekintetében is.

2017-ben a két ország közötti kereskedelmi forgalom 5,1 milliárd eurót tett ki, az idei esztendő első két hónapjában jelentős mértékű növekedés észlelhető a tavalyi év azonos időszakához képest, és óriási potenciál van még a gazdasági együttműködésben, ami kiaknázásra vár - hangoztatta Dăncilă.

A kormányfő hozzátette, Románia és Törökország nyílt és őszinte párbeszédet folytat védelmi ügyekben is, és elkötelezett ezen együttműködés elmélyítése mellett.  Románia méltányolja Törökországnak az európai biztonsághoz való vitathatatlan hozzájárulását, és nagyra értékeli az országnak a migránsválság kezelése terén tett erőfeszítéseit - mondta még Viorica Dăncilă.

A román miniszterelnök ugyanakkor megemlítette, hogy idén ünneplik a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 140., illetve a nagyköveti szintű kapcsolattartás 80. évfordulóját. 

Recep Tayyip Erdoğan megerősítette a közös sajtótájékoztatón, hogy gazdasági téren kiváló az együttműködés a két ország között, és célul tűzték ki a 10 milliárd dolláros kereskedelmi forgalom elérését. Mint mondta, jelenleg több mint 15 ezer török cég működik Romániában, ezek mintegy hétmilliárd dollár értékű befektetéseket eszközöltek.

A török elnök ugyanakkor hangsúlyozta a két ország között védelem és biztonság terén fennálló együttműködés fontosságát, azt, hogy Románia támogatja Törökországot a terrorista szervezetek elleni harcban.

Erdoğan ugyanakkor méltányolta, hogy Románia soros EU-elnökségének átvétele előtt Viorica Dăncilă miniszterelnök ellátogatott Törökországba.

Kapcsolódók

Kimaradt?