Bihar megye: centenáriumi kiállítás miatt ment egymásnak az RMDSZ és az EMNP

Az RMDSZ-es Szabó József megyemenedzser szerint hazugság az EMNP Bihar megyei szervezetének az az állítása, hogy RMDSZ-es vezetésű Bihar megyei tanács finanszírozásával nyílt olyan kiállítás nyílt Nagyváradon, amely a magyar közösség érzékenységét sérti.

A nyilatkozatháború előzménye, hogy múlt csütörtökön utcai kiállítást szervezett Nagyvárad főterén a Negyven Vértanú Egyesület és a Nagy Egyesülés Utódai Egyesület. A rendezvény a centenáriumi események sorába illeszkedett a szervezők szerint. Az utcai tárlaton többek között az 1918-as egyesülés bihari kulcsszereplőiről készült portrék, leírások mellett térképek is szerepeltek.

Az eseményre közleményben reagált az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) Bihar megyei elnöke, Csomortányi István, aki szerint nemzetközi felháborodást is kelthet ez a kiállítás. „A valós történések torz és részrehajló prezentálásán túl mindamellett, hogy semmibe veszi az objektív történelemírás legalapvetőbb szabályait, belegázol az őshonos magyarságnak az adott történelmi korral kapcsolatos jogos érzékenységébe és alkalmat teremt arra is, hogy tovább rontsa az egyre inkább elszigetelődő román állam jószomszédi kapcsolatait” – olvasható az állásfoglalásban.

Csomortányi felhívja a figyelmet: a prezentáció paneljeinek egyike nem kevesebbet mutat be, mint a román nemzetnek a szomszéd államokkal szembeni területi követeléseit. Nagy-Romániát nem is az 1920 utáni határaival ábrázolja, hanem még azt is a teljes Tiszántúllal, a Bodrogközzel, Kárpátalja déli területeivel, Dél-Galícia, Odessza város és környéke, Várna város és környéke, valamint a teljes, a Tiszáig tartó Bánság területeivel kiegészítve.

Az EMNP Bihar megyei elnöke szerint „(...) az ügy csattanója nem is annyira a kiállítás maga, hiszen a hasonló tartalmakhoz hozzáedződött az erdélyi és partiumi magyarság, hanem az az egyszerű tény, hogy a kiállítás a magyar vezetésű, Pásztor Sándor elnökölte, Bihar Megyei Tanács, tehát a megyei önkormányzat műve.”

A politikus ugyanakkor tudni véli: a következő két évben a görög-katolikus és az ortodox egyház nyomására két újabb szobor kerül majd a Szent László térre, „az RMDSZ-támogatta román kormány” Kulturális Minisztériumának kezdeményezésére és finanszírozásával pedig az az Emmanuel de Martonne is szobrot kap a Nagyvásártéren, aki Magyarország jelenlegi keleti határának kijelöléséért földrajztudósként felelt.”

Szabó József megyemenedzser: ezek hazugságok

Szabó József, Bihar megye RMDSZ menedzsere hétfői válaszában hazugságnak nevezte, hogy Bihar Megye Tanácsa vezetésének köze lenne a kiállításhoz. „A kiállítást a Városi Múzeum, a Bolojan polgármesterhez tartozó intézmény munkatársaként Cristina Puscas készítette, aki se nem a Megyei Tanács alkalmazottja, sem nem tartozik nekünk elszámolni a kiállított anyagokkal” – írja a megyemenedzser. A főtéri román szobrok kapcsán Szabó József emlékeztet: ezek felállítását a városvezetés kezdeményezte több éve, és legutóbb épp az RMDSZ akadályozta meg, hogy a főtérre kerüljenek.

„A főtér pályázatát a város vezetése vitelezi ki, komoly hibákat vétve, úgy, hogy Zatykó Gyula  tanácsnok úr nem tesz ellene semmit. Az okozott kár pedig, ami a felelőtlen tervezés és a túlzott terhelés miatt mára szembeötlő, a nagyváradi adófizetőket sújtja. Csomortányi István buzgóságában saját magát tolja a valótlanság szintjére. Kiderül ugyanis, hogy a város intézményrendszerén keresztül Zatykó kollégája, alárendeltje készítette anyagot a város is támogatta, ha nem mással, azzal, hogy engedélyezte annak a főtéren való felállítását. Zatykót persze nem vonja kérdőre, hiszen azzal nem lehetne a Megyei Tanácsot ostromolni” – olvasható a megyemenedzser állásfoglalásában.

Kimaradt?