Szent Józsefként védené egyházát Ferenc pápa

Félmillió zarándok és több mint százötven hivatalos köldöttség vett részt kedd délelőtt a római Szent Péter-téren az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa beiktatási szertartásán. A szentatya Szent József, az egyház védőszentje szolgálatáról beszélt homiliájában.

Köszönetét fejezte ki, hogy első nyilvános szentmiséjét Szent József, Jézus nevelőapja ünnepén mutathatja be. Emlékeztetett arra, hogy elődje, XVI. Benedek pápa (Joseph Ratzinger) nevenapja is e napon van, és kérte, hogy a hívek vegyék körül őt imádsággal, szeretettel. 20130319 12765 30

Beszédében az evangéliumi szakaszra utalt, amelyet ősi hagyomány szerint görögül, az evangélium eredeti nyelvén olvasott fel egy görög diakónus. Szent József feladata az volt - mondta -, hogy "kustos" (védelmező) legyen, védje, oltalmazza Máriát és Jézust. Ez kiterjed az egész egyházra, őrzi és védelmezi Krisztus misztikus testét, az egyházat, amelynek a Szent Szűz az előképe.

A pápa először a keleti egyházak pátriárkáival Szent Péter apostolnak a bazilika főoltára alatti sírjánál imádkozott.

A Szent Péter-bazilikában csak a bíborosok álltak fehér miseruhában az oltár körül.

papa-biborosokA bazilikából a pápa és a bíborosok kivonultak a Szent Péter térre, ahol a bazilikához vezető lépcsőn felállított szabadtéri oltárnál koncelebrálják a szentmisét.

A mise kezdetén Jean-Louis Tauran protodiakónus bíboros a pápa vállára helyezte a palliumot, a bíborosi testületet vezető Angelo Sodano pedig felhúzta a ujjára a pápai halászgyűrűt. A pallium ugyanaz, amelyet még XVI. Benedek pápa viselt. A gyűrűt az 1963-ban megválasztott VI. Pál pápa számára készítették, de ő nem hordta.20130319 12765 31

A misét a pápa az egyház 180 tagjával koncelebrálja: bíborosokkal, közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsekkel, a pátriárkákkal, valamint José Rodríguez Carballo ferences legfőbb elöljáróval és Adolfo Nicolas jezsuita generálissal.

Az oltár baloldalán a keresztény egyházak küldöttségei foglaltak helyet, jobbra az állami delegációk. Az oltárral szembeni első sorokban a zsidó és muzulmán küldöttségek ülnek.

A Szent Péter teret zsúfolásig megtöltő tömeg csendben imádkozva követi a misét.

Az M1 és a Duna World élőben közvetíti a szentmisét, amelyet Ferenc pápa egyszerű fehér miseruhában mutat be. A televíziós kommentárokban elhangzott, hogy ezt az eseményt helytelenül nevezik beiktatásnak, mert nincs olyan földi tekintély, aki a pápát "beiktathatná". Székfoglalónak sem lehet nevezni, mert Róma püspökének széke a Lateráni Bazilikában van, ahol Ferenc pápa néhány hét múlva ünnepélyes szentmisét fog bemutatni. A keddi esemény helyes megnevezése ezért: Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdése.ferenc6

Zsúfolásig megtelt a Szent Péter tér és környéke Ferenc pápa székfoglalási szentmiséjére. A tömeg órákkal a szertartás kezdete előtt megindult. A római metró fél hetes indulásakor már emberáradat várakozott az állomásokon, hogy eljusson a Szent Péter térhez közeli megállóba. A felszíni tömegközlekedést és az autósforgalmat a Vatikán környékén teljesen leállították, csak gyalogosan lehetett megközelíteni a pápai államot.20130319 12764 6

"Végre esernyő nélkül látjuk a pápát!" - mondták a napsütésben a Szent Péter tér felé siető emberek, akik a pápává választás estéjén esőben ünnepelték Ferencet. "Az egész világ ezt az eseményt követi, nem hiányozhattunk!" - mondták mások az MTI-nek.

Sokan hangoztatták, hogy a Szent Péter téren voltak XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor és beiktatásakor is, az idősebbek II. János Pál 1978-as beiktatásán is részt vettek, sőt VI. Pál 1963-as beiktatásán is.

"Ferenc pápa más mint elődei, új egyházat képvisel!" - ismételték a rómaiak.

A Szent Péter térnél már reggel fél hét, a tér megnyitása előtt sorokban álltak olaszok és külföldiek. Elsők között érkeztek meg a Szent Egyed közösség és a Comunione e Liberazione katolikus mozgalom tagjai. Több transzparenst látni a Szent Péter-bazilika előtt, egyik a jezsuitákat élteti, egy másik Ferenc pápát, olyan feliratokkal, mint "Ferenc veled vagyunk!".

A tömegben látni argentin, olasz, vatikáni, magyar, lengyel, brazil, amerikai és még angolai zászlót is.20130319 12765 41

A tömeget csoportokban engedték be a Vatikán és az Angyalvár közötti sugárútra az erre az alkalomra felállított kapuknál álló rendőrök. A tér közelében fémdetektorral ellenőrizték az érkezőket.

A hangulat nyugodt. A hívők csendben imádkoznak.

Elköszönt argentin hiveitől

Ferenc pápa a beiktatása előtt telefonon jelentkezett be a Buenos Aires-i Plaza de Mayo téren, ahol az ottani székesegyház előtt óriásvásznakon közvetítik majd egyenesben a misét.

"Együtt haladjunk! Vigyázzunk egymásra! Az Úr jó és mindig megbocsát! Ne féljetek!" - mondta II. János Pál beiktatási beszédének ismert mondatát idézve. Ferenc pápa arra kérte az argentinokat, hogy ne feledjék el "öreg püspöküket".

A pápa 8 óra 50 perckor hagyta el vatikáni szálláshelyét, a Szent Márta-házat, és nyitott terepjáróval körbejárta a Szent Péter teret. Ez az első alkalom, hogy az egyházfő beiktatása a hívők köszöntésével kezdődött.biborosok

Amikor a jármű feltűnt a téren, a tömeg üdvrivalgásban tört ki. Olaszok és külföldiek zászlóikat lobogtatják. "Viva il papa!" (Éljen a pápa!) - kiabálják. 

A pápa elődeinél hosszabb kört tesz a téren. A tömegben a terepjáró megállt, a pápa leszállt és személyesen adta áldását gyerekekre és kerekes székes hívőkre.20130319 12765 42

A szentmisén az új egyházfő megkapta a pápai jelképeket: a palliumot (a miseruha felett viselt keskeny stólát, amely a nyakat gallérként veszi körül, a mell és a hát közepéig érő két szárral), és átadták neki a pápai halászgyűrűt.papa-gyuru

Csaknem százötven hivatalos küldöttség vesz részt a beiktatási szertartáson, köztük Magyarországé Áder János köztársasági elnök és Romániáé Traian Băsescu államfő vezetésével.

Kimaradt?