Szkripal-ügy: May az orosz katonai hírszerzés ügynökeit gyanúsítja

A brit miniszterelnök kijelentette: Londonnak bizonyítékai vannak arra, hogy a Szkripal-ügyben szerdán megnevezett két orosz gyanúsított az orosz katonai hírszerzés (GRU) ügynöke.

Theresa May elmondta, 250 detektív több mint 11 órányi felvételt vizsgált át, hogy megtalálják a tetteseket, ez pedig elég ahhoz, hogy megnevezzék a gyanúsítottakat. Két orosz állampolgárt vádolnak mérgezéssel, akik az orosz katonai hírszerzés ügynökei, ők Alekzander Petrov és Ruslan Boshirov.

May azt mondta: az Egyesült Királyság szövetségeseinek igazuk volt abban, amikor az oroszok elleni megtorlást szorgalmazták. Véleménye szerint a GRU akciói a szövetségesekre és állampolgárokra nézve veszélyt jelentenek, ugyanakkor kihangsúlyozta: az Egyesült Királyásgnak nem az orosz emberekkel van vitája.

Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet eredményei emlékeztetik a nemzetközi közösséget, hogy tenni kell a vegyifegyverek ellen és arra kérte a miniszterelnököt, lépjen fel Oroszországgal szemben.

Theresa May Corbynnal válaszolva kifejtette: interpol vörös figyelmeztetést és európai letartóztatási parancsot adtak ki a két gyanúsítottra. Oroszországot ugyanakkor hiába kérték, hogy működjön együtt, csak zaklatással és hazugságokkal válaszolt, tette hozzá.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?