Pártok feletti baloldali mozgalom alakult Németországban

Pártok feletti baloldali mozgalom elindítását jelentették be kedden Berlinben, az Aufstehen (Talpra!) nevű szerveződésnek a szervezők értesítése szerint százezernél is több alapító tagja van.

A mozgalom célja baloldali választ adni a  jobboldali populistak ellenzéki párt, az Alternatíva Németországnak (AfD) sikerére.

A tájékoztatón kifejtették, hogy az Aufstehen révén társadalmi bázist akarnak teremteni az SPD, a Die Linke és a Zöldek megújításához és összefogásához a pártok által elért választók csoportjainál szélesebb rétegek és pártpolitikai értelemben hontalan választók megszólításával. A végső cél a hatalom megszerzése, egy hangsúlyosan baloldali kormány megalakítása Németországban.

A mozgalmat a Die Linke Bundestag-frakciójának egyik társelnöke, Sahra Wagenknecht kezdeményezésére indították el. A mozgalom hivatalos megalakulása alkalmából rendezett berlini tájékoztatót Simone Lange flensburgi polgármesterrel, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusával és Ludger Volmerrel, a Zöldek politikusával együtt tartotta meg.

Simone Lange az SPD baloldali irányzatának egyik vezetője, a szociáldemokraták áprilisi kongresszusán elindult a pártelnöki tisztségért, a szavazatok 27,5 százalékát megszerezve alul maradt Adrea Nahles-zel szemben. Ludger Volmert a Zöldek baloldali irányzataihoz sorolják, 1991-től 1994-ig a párt társelnöke volt, az ezredforduló óta nincs a szövetségi politika első vonalában.

A megújítani kívánt pártok jelenlegi vezetése visszafogottan, esetenként elutasítóan reagált a kezdeményezésre. Az SPD főtitkára, Lars Klingbeil szerint az Aufstehen nem valódi mozgalom, hanem a Die Linke belső harcainak következménye. Robert Habeck, a Zöldek társelnöke szerint nem világos, hogy mire irányul a kezdeményezés, az viszont egyértelmű, hogy az utóbbi évek politikájával szemben nem a pártrendszeren kívülről, hanem annak keretein belül kell alternatívát kínálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?