Ferenc pápa válaszolt Vigano érsek vádjaira

Egy vatikáni misén mondott beszédében reagált Ferenc pápa hétfőn Carlo Maria Vigano olasz érsek, volt washingtoni nuncius támadásaira, hangsúlyozva, hogy az egyetlen választ az ilyen embereknek a hallgatás és az ima jelenti. 

Ferenc pápa a nyári pihenése után bemutatott legelső vatikáni misén azokról a nem jó szándékú emberekről beszélt, akik a katolikus egyházon belül „csak a botrányt keresik, a megosztottságot, pusztítást”. A vatikáni Szent Márta-ház kápolnájában a katolikus egyházfő kijelentette: ezekkel szemben a válasz egyetlen eszköze az ima és a hallgatás, mivel az „igazság csendes, halk, nem zajong”. 

Carlo Maria Vigano még 2015-ben leváltották a washingtoni nunciatúra éléről, majd 2016-ban nyugdíjba vonult. Jelenleg ismeretlen helyen tartózkodik, mivel állításai szerint veszélyben érzi magát. Az érsek augusztusban 11 oldalas dokumentumot közölt, azt állítva, hogy Ferenc pápának tudomása volt a volt washingtoni érsek Theodore McCarrick által elkövetett szexuális visszaélésekről, akit az egyházfő augusztusban megfosztott bíborosi címétől. 

Vigano vádjaira Ferenc pápa az Írországból a Vatikánba tartó repülőúton csak röviden válaszol, hangsúlyozva, hogy a Vigano közölte dokumentumban lévő állítások „magukért beszélnek”. A pápa az őt erről kérdező újságírókat arra biztatta, hogy figyelmesen olvassák el a nyilatkozatot és vonják le maguknak a következtetéseket.

A pápa Carlo Maria Vigano újabb közléseire is reagált. Az érsek múlt pénteken a Lifesitenews konzervatív amerikai portálon nyilatkozott az egyházfő 2015-ös egyesült államokbeli látogatása részleteiről: Vigano állítása szerint a Vatikán szervezésével történt Ferenc pápa és Kim Davis amerikai jegyző és aktivista akkori találkozója a washingtoni nunciatúrán. A többszörösen elvált Kim Davis a melegházasságok ellenzőjeként volt ismert. A találkozó miatt bírálatok érték a pápát.

Sokkal konkrétabban reagált Vigano legutóbbi vádjaira Federico Lombardi atya, volt szentszéki szóvivő és egykori munkatársa Thomas Rosica, akik közös angol nyelvű nyilatkozatot bocsátottak ki az ilsismografo olasz katolikus portálon hétfőn. A két jezsuita atya, aki 2016-ig a szentszéki kommunikációt irányította, részletesen felidézte az amerikai látogatást követő vatikáni megbeszélést, amelyen Ferenc pápa magyarázatot várt Vigano érsektől a Kim Davisszel való találkozóról.  Federico Lombardi részt vett a pápa és az érsek megbeszélésén és erről jegyzőkönyvet is készített: eszerint a Vatikánban az volt a gyanú: Vigano érsek szervezte úgy, hogy az aktivista eljusson Ferenc pápáig.

Kapcsolódók

Kimaradt?