Tavaly 51 százalékkal nőtt a vezetékes internetforgalom

Tavaly 51 százalékkal nőtt a vezetékes internetforgalom Romániában a 2019-es évhez képest, a növekedés négyszer nagyobb volt, mint 2019-ben az előző évhez képest – közölte csütörtökön Eduard Lovin, a telekommunikációs szakhatóság alelnöke.

Lovin elmondta, hogy a 2020-as évre vonatkozó előzetes jelentés szerint a vezetékes internetforgalom tavaly meghaladta a 10 ezer petabyte-ot. A vezetékes internetkapcsolatok száma megkétszereződött a vizsgált időszakban és elérte az 5,7 milliót (ebből 2 millió vidéken van), a forgalomnövekedés viszont négyszer nagyobb volt, mint 2019-ben az előző évhez mérten. Ez utóbbi látványos növekedésnek az az oka, hogy a járvány miatt nagyon sokan otthonról dolgoztak.

A lakosság számához viszonyítva a havi vezetékes internetforgalom elérte a 44 GB-ot, ami azt jelenti, hogy átlagban egy lakos 1,5 GB vezetékes internetet „fogyaszt” naponta. A mobil internetforgalom szerényebben, 30 százalékkal nőtt 2020-ban 2019-hez képest és elérte az 1100 petabyte-ot, ami azt jelenti, hogy a romániai internetforgalom 90 százaléka a vezetékes hálózatban generálódott. A romániaiak havonta átlagban 4,9 GB mobilinternetet fogyasztanak.

A mobilinternet esetében a növekedési ütem 44 százalékkal maradt el a 2019-estől, aminek oka az, hogy a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások következtében tavaly a fogyasztók kevésbé voltak mobilisak, így többnyire vezetékes internetet használták a mobilinternet helyett.

A statisztikai adatokból az is kiderült, hogy a vezetékes internetkapcsolatok száma tavaly háromszor gyorsabban nőtt vidéken, mint a városokban, hiszen a városokban 100 ezer új kapcsolatot létesítettek, míg vidéken 300 ezret. Romániában a vezetékes internetkapcsolatok 80 százaléka lehetővé teszi a 100 Mbs sávszélességet, ami nemcsak az Európai Unióban, hanem a világon az egyik legnagyobb aránynak számít – mondta Eduard Lovin. Tavaly év végén a vidéki vezetékes internetkapcsolatok 65 százaléka biztosított 100 Mbs sávszélességet.

(Címlapképi illusztráció: Adobe Stock)

Kapcsolódók

Kimaradt?