Szociális téren működő vállalkozásokat finanszíroz a Kovászna megyei önkormányzat

Hét szociális vállalkozás üzleti tervének a megvalósítását támogatja egyenként 100 ezer euróval Kovászna Megye Tanácsa az európai uniós Social Economy Start Up gazdaságélénkítő program által.

A megyei tanács székhelyén kedden négy háromszéki és egy kolozsvári start up céggel kötöttek támogatási szerződést. Összesen két kézdivásárhelyi, egy sepsiszentgyörgyi, egy csernátoni, egy botoșani-i és két kolozsvári cég elindításában és működtetésében vállal szerepet a Kovászna megyei önkormányzat az Aktív Polgárság Erőforrás Központtal és a Szociális Innovációért Egyesülettel közösen.

Az első támogatási szerződések aláírásakor Tamás Sándor tanácselnök elmondta: a koronavírus-járvány idején hiánypótlók az újonnan létrehozott cégek, melyek innovatív megoldások révén bővítik a szociális szolgáltatásokat a társadalmi elvárásokkal ötvözve. Hozzátette: az önkormányzat által támogatott szociális vállalkozások elsősorban a munkaerőpiac perifériájára szorult embereknek nyújtanak segítséget, és hátrányos helyzetű fiataloknak útmutatást a jövőteremtéshez.

A szociális vállalkozások lényege, hogy legalább öt alkalmazottjuk kell legyen, melyből kettő hátrányos helyzetű személy, illetve a profit 90 százalékát vissza kell fordítsák a tevékenység fenntartására. „Prioritásként kezeljük a szociális háló erősítésének támogatását és fenntartását, mely nemcsak törvény adta feladatunk, hanem emberi-lelki kötelezettségünk is" – fogalmazott Tamás Sándor, aki szerint a Social Economy Start Up program keretében több mint 2 millió lejt hív le Kovászna Megye Tanácsa.

A kézdivásárhelyi Erőss Sándor a Kreakids – Rekreációs és Kreatív Fejlesztési Központ működését gondolta újra. A műhelymunkák oktatási, művelődési és művészeti aktivitásait formatervezés, ruhatervezés, rajzolás és animációs tevékenységek képezik olyan 4–18 éves gyermekek és fiatalok számára, akik a különböző kreatív művészetek területén kívánnak dolgozni. A célcsoportot olyan gyermekek jelentik, akik a szociális védelmi rendszerben vannak. A vállalkozás ugyanakkor két hátrányos helyzetű személyt kíván foglalkoztatni.Tamás Sándor tanácselnök (jobbról) adta át a támogatási szerződéseket | Fotók: Kocsis B. János

A csernátoni Szőcs Ilona Caterev vállalkozásával tovább bővíti az évekkel ezelőtt elkezdett szociális tevékenységét. A helyi alkalmazottakkal működő, rendezvényszervező és vendéglátóipari szolgáltatásokat nyújtó cég az elkövetkezőkben meleg ebédet készít és szállít mintegy 20 kedvezményezett számára minden héten hétfőtől péntekig, illetve hétvégén élelmiszercsomagokat juttat el hét kedvezményezett számára. Érintettek a társadalom peremére szorult személyek, idős emberek, nehéz helyzetben levő egy vagy több gyermeket nevelő szülők.

A kézdivásárhelyi Hodor Levente Campus vállalkozása szálláshely-szolgáltatóként fog működni. Egyedisége, hogy összkomfortos mobilházakat biztosítanak Kézdivásárhely környékén kirándulás céljából a Központi Fejlesztési Régióban élő hátrányos helyzetű családok gyermekeinek. A díjmentes szolgáltatást az év minden szakában igénybe vehetik az érintettek havi öt napra.

Sepsiszentgyörgyön Jövő a fiatalok számára névvel hozott létre tanácsadó, értékelő és mentori tevékenységet végző vállalkozást Lakatos László. 15 tanuló számára biztosít meleg ételt minden iskolai napon, ezáltal motiválva őket tanulmányaik folytatására, emellett pedig speciális képzési és mentori szolgáltatásokat nyújt a kedvezőtlen társadalmi vagy pénzügyi helyzetben levő fiataloknak.

A kolozsvári Lakatos Gheorghe Daniel Livadacamp vállalkozása Magyarpeterd községben, a Tordai-hasadék környékén alakít ki kemping szálláshelyeket hátrányos helyzetűek számára, tartalmas programokat is kínálva.

Kapcsolódók

Kimaradt?