Október közepén indul a helyi roncsautó program első kiírása

Október közepén rajtol el a helyi roncsautó program első kiírása, amelynek keretében az autótulajdonosok 3 ezer lejben részesülnek minden bezúzott 15 évesnél régebbi gépkocsi után, akkor is, ha nem akarnak új autót vásárolni – jelentette be csütörtökön Mihai Drăgan, a környezetvédelmi tárca kommunikációért felelős igazgatója.

„Ez a program olyan polgárokat céloz meg, akik le akarják adni régi autójukat, de nem feltétlenül akarnak újat vásárolni. A projekt azért is fontos, mert Románia kötelezte magát az országos helyreállítási tervben (PNRR), hogy 2026-ig 250 ezer, 15 évnél régebbi gépjárművet von ki a forgalomból” – fejtette ki Drăgan a Bukaresti Autószalon (SAB) nyitókonferenciáján.

Fotó: Agerpres

Hozzátette, a helyi roncsprogramot idén szervezik meg első alkalommal, 50 millió lejes költségvetéssel, melynek 80 százalékát a Környezetvédelmi Alapból biztosítják, a fennmaradó 20 százalékot pedig az önkormányzatoknak kell állniuk a helyi büdzséből. A 15 évesnél régebbi autójukat leadó tulajdonosok 3 ezer lejt kapnak. A programot a helyi hatóságok bonyolítják le, így az autótulajdonosoknak a polgármesteri hivatalban kell benyújtaniuk pályázati kérelmüket.

„Reméljük, hogy idén mintegy 20 ezer régi járművet tudunk így kivonni a forgalomból. Amennyiben sikeresnek bizonyul, remélhetőleg nagyobb költségvetéssel indítjuk majd el a program következő kiírásait” – fűzte hozzá Mihai Drăgan.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?