Munkanélküli minden ötödik romániai fiatal

A romániai fiatalok körében lényegesen nagyobb az állástalanok aránya, mint a népesség egészében.

Aggasztóan magas a munkanélküliség a fiatalok körében, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) legfrissebb adataiból. 2022 utolsó negyedévében a 24 évnél fiatalabbak 22 százaléka nem dolgozott, ami több mint négyszerese az országos átlagnak.Fotó: Pixabay

A statisztikákban jelenleg összesen 445 ezer munkanélküli szerepel. Ez több mint Nagyvárad, Marosvásárhely, Sepsiszentgyörgy, Csíkszereda és Székelyudvarhely lakossága együttvéve. Ha valamennyi állástalan egy helyen élne, akkor az Bukarest után az ország második legnépesebb városa lenne.

A fiatal munkanélküliek számára átlagosan 10 hónapot vesz igénybe, hogy állást találjanak. Az adatok azt mutatják, hogy az álláskeresés időtartama egyre inkább elnyúlik. Lecsökkent azok aránya, akik 1 hónapnál rövidebb idő alatt munkába állnak, ellenben megugrott azoké, akiknél az álláskeresés 6-11 hónapot vesz igénybe.

Annak, hogy a fiatalok körében ilyen magas a nem dolgozók aránya, több oka van. Az egyik az, hogy sokat közülük még tanulnak, ezért nem is próbálnak elhelyezkedni. Megfelelő állást találni gyakran azok számára is kihívást jelent, akik dolgoznának, mivel a munkáltatók ódzkodnak azoktól, akik nem rendelkeznek szakmai tapasztalattal.

Az INS adataiból az is kiderül, hogy a 24 év alattiak körében a munkanélküliek aránya gyorsabban nő, mint más korcsoportok esetében. Fontos volna, hogy a hatóságok próbálják növelni a foglalkoztatottságot a legfiatalabbak körében, mivel néhány éven belül elkezd majd nyugdíjba menni az úgynevezett dekret-nemzedék, mely az utolsó nagy létszámú generáció, ez pedig súlyos hiányt idéz majd elő a munkaerőpiacon.

A fiatal férfiak körében a munkanélküliség lényegesen magasabb, mint az azonos korosztályhoz tartozó nők esetében. Az INS adatai szerint tavaly 1,021 millió 15 és 24 év közti fiatal férfi élt Romániában. A többség nem fejezte még be a tanulmányait, 470 ezren azonban semmiféle képzésben nem vettek részt, ellenben csak 180 ezren rendelkeztek felsőfokú végzettséggel.

Kapcsolódók

Kimaradt?