Másodszor szervezik meg az Erdélyi Vállalkozói Iskolát

Tizenhat fiatal vállalkozó részvételével startolt el pénteken a 2. Erdélyi Vállalkozói Iskola (EVI) Székelyudvarhelyen, a Harghita Business Center vállalkozói inkubátorházban.

A négy hétvégén át tartó képzéssorozat a Romániai Magyar Közgazdász Társaság (RMKT), a Hargita Business Center és a Műhely – L’atelier Egyesület szervezésében valósul meg.

A képzést megelőző pénteki sajtótájékoztatón Gyerkó László, az RMKT elnöke hangsúlyozta: az EVI a közgazdász társaság egyik legfontosabb programja, amellyel kapcsolatban a résztvevői visszajelzések is nagyon jók. Az idei második kiadás esetében a jelentkező vállalkozók száma is növekedett, ráadásul már nemcsak Székelyföldről, hanem egész Erdélyből és a Partiumból – Szatmárnémetiből, Kolozsvárról, Zilahról és Nagyváradról – is sokan pályáztak a részvételre.Fotók: Antal Lóránt szenátor közösségi oldala

Gergely László, az RMKT csíkszeredai szervezetének elnöke, aki aktívan részt vett a jelentkezők kiválasztási folyamatában, elmondta: a képzésen résztvevő vállalkozók nagyon változatos üzleti területeket képviselnek, és a csoport minőségi szempontból is előrelépést jelent a tavalyi évhez képest. Mint mondta: már a tavalyi, első EVI is rendkívül sikeres volt, az akkori csoport részéről már a második képzési hétvége után megfogalmazódott a kérés, hogy a tervezett 4 hétvégét egy ötödik is kövesse. Ez meg is valósult, és arra adott alkalmat, hogy a vállalkozók elmondják: hogyan tudják hasznosítani a tanultakat, mit vittek magukkal az Erdélyi Vállalkozói Iskola után. „A résztvevők között azóta üzleti és baráti kapcsolatok is kialakultak" – tette hozzá Gergely László.

Antal Lóránt szenátor, a Műhely – L’atelier Egyesület elnöke úgy fogalmazott: Romániában egy vállalkozni akaró fiatal nagyrészt csak tapogatózni tud, mert nincs olyan, az erdélyi magyarokat, illetve az erdélyi magyar közösség szintjén vállalkozni akarókat célzó intézmény, amely arra tanít, hogy hogyan kell üzletelni, hogyan kell üzleti gondolkodást felépíteni, egy üzleti tervet megvalósítani. Ezt az űrt szeretné betölteni az Erdélyi Vállalkozói Iskola.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Az ötlettől az üzleti megvalósításig hosszú az út – ezen az úton akarunk segítséget nyújtani. Érdemes volt belevágni ebbe a projektbe, mivel eredmények születtek, így eldöntöttük, hogy megszervezzük a másodikat is" – magyarázta Antal Lóránt.

Szakács-Paál István, a Hargita Business Center menedzsere rámutatott: idén a képzési helyszínek vonatkozásában is bővült a rendezvény, hiszen míg tavaly székelyföldi településeken zajlott mind a négy hétvége, idén a Partium, Szatmárnémeti is a helyszínek között szerepel. A jövőbeni tervekkel kapcsolatban elmondta: a 3. kiadásra valószínűleg változtatni fognak azon, hogy kik jelentkezhetnek a képzésre. Az első két kiadás azoknak a vállalkozóknak szólt, akik cégének legalább egy, de öt évnél nem több lezárt pénzügyi éve van. Elképzelhető, hogy jövőre olyanok számára teszik lehetővé a jelentkezést, akik még csak tervezik a vállalkozás indítását, de a beszélgetések alapján az is opció, hogy már tapasztaltabb vállalkozóknak szerveznek képzéssorozatot nemzetközi előadókkal és mentorokkal.

„Az biztos, hogy lesz harmadik EVI. És mindenképpen arra törekszünk, hogy az még erdélyibb legyen – a képzési hétvégékkel igyekszünk eljutni például Kolozsvárra vagy Nagyváradra, attól függően, hogy honnan jelentkeznek többen" – fejtette ki az inkubátorház menedzsere.

A képzés első, március 25–27-i hétvégéjén Hűvös Ágnes és Orosz Adrián tart interaktív vállalkozói készségfejlesztői tréninget Székelyudvarhelyen. Április 22–24. között Csíkszerdában folytatódik a programsorozat, ahol Tánczos Levente és Tankó Zoltán tart képzést pénzügyi és pályázati témakörökben. Május 27–29. között Szatmárnémeti lesz a helyszín: Kádár Magor, Seer László és Lieb Mihály tart előadást marketing és kommunikációs témakörökben. A negyedik hétvégén, június 10–12. között Szovátára várják a résztvevőket, ahol egész napos mentorálásban részesülnek Sánta Edit, Mátrai Károly, Laczkó Dénes, Tromposch Julianna és Nagy Károly irányításával.

Kapcsolódók

Kimaradt?