Ludovic Orban megmondta: földgáznagyhatalom lehetnénk

Ludovic Orban szerint Románia rövid idő alatt orosz földgáztól függő államból gázexportáló országgá válhatna, ha elkezdené kitermelni a saját tartalékait.

Illusztráció | Fotó: Adobe StockSzombati Facebook-bejegyzésében a Nemzeti Liberális Párt (PNL) volt elnöke emlékeztetett arra, hogy Románia a múlt év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához képest 60 százalékkal több földgázt importált, pedig akkora gáztartalékai vannak, amiből nemcsak a hazai fogyasztást lehetne fedezni, hanem jutna kivitelre is.

Példaként a Buzău megyei Caragele települést hozta fel, amely alatt szerinte mintegy 30 milliárd köbméter földgáz található. A politikus megemlítette a Fekete-tenger talapzatában található, több mint 42 milliárd köbméteresre becsült földgázmennyiséget is, amelynek kitermelése elhúzódik az Exxon kivonulása miatt. Késedelmet okoz szerinte az is, hogy a Romgaznak még mindig nem sikerült megvásárolnia az amerikai vállalat Fekete-tengeri kitermelési jogait.

Orban leszögezte: a kormánynak kötelessége elhárítani a hazai földgáz kitermelését meggátoló akadályokat. Amikor a PNL elnökeként Ludovic Orban volt a miniszterelnök, semmit sem tett ezirányba.

Kapcsolódók

Kimaradt?