banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Felmentették valamennyi vádlottat az Astra-csődért indított perben

Valamennyi vádlottat jogerősen felmentették az Astra biztosító csődbe juttatásáért indított perben, a fő vádlott, Dan Adamescu üzletember, az Astra felügyeleti bizottságának elnöke ellen már korábban beszüntették az eljárást az üzletember elhalálozása nyomán.

Az Astrát 2015-ben nyilvánította fizetésképtelenné a pénzügyi felügyelet, majd ugyanazon év végén a bukaresti törvényszék is jóváhagyta a cég elleni csődeljárást. A biztosítótársaság csődje miatt a korrupcióellenes ügyészség (DNA) 2016 decemberében emelt vádat Adamescu, illetve további kilenc személy ellen, akik az akkori állami biztosítási felügyelet különböző vezető pozícióit töltötték be. Ez utóbbiak ellen hivatali visszaélés miatt emeltek vádat. A vádhatóság szerint Adamescu több olyan illegális pénzügyletet követett el, amivel megkárosította az Astra biztosítót és ellehetetlenítette a vállalat pénzügyi helyzetét, ami végül a csődjéhez vezetett.

A legfelsőbb bíróság 2019-ben szüntette be az Adamescu elleni eljárást, miután az üzletember elhunyt. A többi kilenc vádlott ellen első fokon különböző elmarasztaló ítélet született, a legsúlyosabbat Angela Toncescu, a biztosítási felügyelet tanácsának elnöke kapta, akit három év letöltendő börtönbüntetésre ítéltek. A fellebbviteli tárgyaláson most mind a kilenc vádlottat felmentette legfelsőbb bíróság.

Az Astra biztosító Romániában piacvezető volt, portfóliója 800 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosításból és 2 millió 150 ezer lakásbiztosításból állt.

(A nyitókép illusztráció | Fotó: profit.ro)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?