Eurómilliókat költhetnek el digitális kompetenciafejlesztésre

Jóváhagyták a kis- és középvállalkozások alkalmazottainak digitális kompetencia fejlesztésére elkülönített költségvetés-kiegészítést a csütörtöki kormányülésen – írta közleményében az RMDSZ.

Illusztráció | Fotó: rmdsz.roAz 599/2020-as kormányhatározat módosítására vonatkozó normatív tervezetben előírt intézkedés 22 projekt finanszírozását teszi lehetővé az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programon (POCU) belül. A finanszírozás összértéke 20,76 millió euró.

A költségvetés-kiegészítésre azért volt szükség, hogy az azonos pontszámmal rendelkező pályázatok is finanszírozásban részesüljenek, ugyanis a projektek értékelésének és kiválasztásának módszertana nem tartalmaz kritériumokat az egyenlő pontszámot elért projektek megkülönböztetésére.

 „A digitális kompetencia fejlesztése minden életkorban hasznos, egy olyan 21. századi készség, amely elengedhetetlen az érvényesüléshez. Ezekkel a projektekkel a jövőbe fektetünk be, fontos, hogy Romániának egy versenyképes, tudásalapú gazdasága legyen. Ehhez pedig az kell, hogy lépést tartsunk a változásokkal, a fejlődéssel. Ehhez a vállalkozások, ipar- és kereskedelmi kamarák, munkaadói szövetségek is hozzájárulhatnak azáltal, hogy értékes projekteket nyújtanak be munkavállalóik digitális tudásának fejlesztésére” – mondta Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára, a program koordinátora.

Az emberi erőforrás fejlesztési alap által finanszírozott projektekben a kis- és középvállalkozások közel 6900 alkalmazottjának továbbképzésére kerül sor. Jogi státuszukat tekintve a következő intézmények és szervezetek pályázhatnak: üzleti szövetségek (4 projekt), ipar- és kereskedelmi kamarák (8 projekt), munkaadói szervezetek, munkaadói szövetségek vagy területi munkaadói szakszervezetek (10 projekt).

A projekt megvalósítási határideje legfeljebb 18 hónap.

Kapcsolódók

Kimaradt?