Egyre népszerűbbek a digitális banki szolgáltatások, de még mindig a készpénz a király

A lakosság 54 százaléka személyesen intézi a banki ügyeit, 25 százalék pedig telefonon.

Lendületesen nő a digitális banki szolgáltatásokat igénybe vevők száma, de még mindig a készpénz a legelterjedtebb fizetőeszköz idehaza, derül ki a Román Bankszövetség (ARB) megrendelésére készült felmérésből.

Az IRES közvélemény-kutató által 2020-ban megkérdezettek 61 százaléka vett fel készpénzt bankautomatából (ATM). Ez a készpénzhasználat hatalmas arányú visszaszorulását jelzi, öt évvel korábban ugyanis még 91 százalék volt azok aránya, akik ilyen célra használták az ATM-eket. Az alanyok 43 százaléka szokott bankkártyával fizetni, 27 százalékuk pedig alkalmazza az internetes vagy az okostelefonos fizetést.

A hazai ügyfelek még mindig kifejezetten tartózkodóak, ha a digitális banki szolgáltatások igénybevételéről van szó. Bár olyan bankok is vannak, ahol már számlát is lehet interneten keresztül nyitni, a kliensek 54 százaléka még mindig a banktisztviselőkkel való személyes interakciót választja, ha elintéznivalója van, 25 százalékuk pedig telefonál.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A decemberben végzett felmérés alanyainak 79 százaléka használ valamiféle banki terméket vagy szolgáltatást, melyek közül a legelterjedtebb a folyószámla: 36 százalékuknak van hitelkártyájuk, 16 százalékuknak személyi hitelük, 11 százalékuknak ingatlanhitelük, 14 százalék pedig rendelkezik bankbetéttel.

(Nyitókép: Agerpres)

Kapcsolódók

Kimaradt?