Az autóipartól függ a román export

Az idei kivitelnek közel a felét személygépkocsik és autóalkatrészek teszik ki.

Az év első négy hónapjában a román export 47,7 százalékát az autóipar adta, 10,9 milliárd euró értékben, írja a Ziarul Financiar (ZF). Tavaly az ágazat mintegy 30 milliárd euróval járult hozzá a kivitelhez. Ennek az összegnek kb. a felét a két autógyártó, az Automobile Dacia és a Ford Otosan adta, a másik felét pedig az autóalkatrészeket gyártó vállalatok (Star Assembly, Robert Bosch, Autoliv etc.).Fotó: Facebook/Ford

„Elméletileg, az autóipar ilyen nagy arányú részesedése az exportból rizikót jelent. Mi lesz, ha a piac zsugorodik, ha nem veszik az autókat? Folyamatosan ezzel a félelemmel élünk. Egyelőre azonban ez egy sikeres üzlet” – nyilatkozta a ZF-nek Laurian Lungu gazdasági elemző.

Az ágazat esetében nem elhanyagolható rizikófaktort jelent a nagyban zajló zöld átállás, ami azt a veszélyt rejti magában, hogy ha nem siet az új technológiákra való átállással, akkor csökkenhet Románia jelentősége a globális piacon.

Az összkép azonban ennél összetettebb, az autóipar ugyanis az import terén is az első helyen áll. Az év első négy hónapjában az autóipari termékek a behozatal 37,2 százalékát adták, derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) adataiból.

Az Automobile Dacia üzemében összeszerelt Daciák motorjait nem Romániában gyártják, de rengeteg más alkatrész is külföldről érkezik. Ennek ellenére az autóipar többet exportál, mint amennyit importál, így aztán a külkereskedelmi mérleghez való hozzájárulása pozitív.

Másként áll a helyzet a mezőgazdaság tekintetében. Románia az Európai Unió éllovasai közé tartozik a napraforgó-, a kukorica- és a búzatermesztés terén. Ennek ellenére január 1. és április 30. között az élelmiszerek mindössze 7,3 százalékkal járultak hozzá a kivitelhez.

„Romániában a mezőgazdaság nagyon jó üzlet, azonban nem termel akkora hozzáadott értéket, mint az autóipar” – mondja Dragoș Cabat gazdasági elemző. Ehhez nagyban hozzájárul az, hogy mivel a hazai feldolgozó kapacitás viszonylag kicsi, a mezőgazdasági termékek jelentős része nyers állapotban hagyja el az országot.

Ráadásul a vizsgált időszakban az élelmiszerek az import 9,5 százalékát tették ki. Tehát Románia hiába jelentős mezőgazdasági termelő, az ágazat negatívan járul hozzá a külkereskedelmi mérleghez, a hiányt hizlalja.     

Kapcsolódók

Kimaradt?