Az EU harmadik legnagyobb növekedését produkálta áprilisban a román ipar

Csak Olaszország és Szlovákia adatai jobbak, ahol 80 százalékkal nőtt a termelés.

65 százalékkal haladta meg a romániai ipari termelés idén áprilisban a 2020-as szintet, derül ki az EU statisztikai hivatala, az Eurostat legfrissebb adataiból. Ez lényegesen meghaladja az Európai Unió közel 39 százalékos átlagát.

Ez a normális körülmények között elképzelhetetlen mértékű növekedés a koronavírus-járvány miatt tavaly tavasszal bevezetett korlátozások következménye, ami nagyon visszavetette az ipar teljesítményét. Romániánál nagyobb arányú, 80 százalékot megközelítő növekedést csak két EU-tagállam tudott felmutatni áprilisban, Olaszország és Szlovákia.

Előbbi a járvány első hulláma által legsúlyosabban érintett európai állam volt, ahol roppant szigorú korlátozásokat vezettek be. A szlovák gazdaság a struktúrája miatt szenvedte meg tavaly tavasszal az átlagnál jobban a járványt, ugyanis az autógyártás dominálja, mely ágazat teljesen leállt.

A Románia első számú külkereskedelmi partnerének számító Németország ipara az uniós átlagnál kisebb mértékben, 33 százalékkal nőtt áprilisban. A legkisebb pluszt a finn és a dán ipar tudta hozzátenni az egy évvel korábbi teljesítményéhez, 3, illetve 6,7 százalékot. Ez nagyrészt annak a következménye, hogy a két északi államban a tavalyi visszaesés is kisebb mértékű volt, mint az Európai Unió tagállamainak többségében.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A közép-kelet-európai régió országainak többsége az átlagot meghaladó teljesítményt nyújtott: Lengyelországban 45, Magyarországon 59 százalékkal nőtt az ipari termelés. Bulgária kilóg a sorban, a balkáni államban az ipar csak 23 százalékkal szárnyalta túl egy évvel korábbi teljesítményét.

Az Eurostat az építőipart nem az ipar részeként, hanem külön kategóriaként kezeli.

(Nyitókép: Agerpres)

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?