Átlagban 5704 lej volt a romániai háztartások jövedelme a múlt év harmadik negyedévében

A múlt év harmadik negyedévében havi 5704 lej volt a romániai háztartások átlagos nominális jövedelme és 2256 lej az egy főre eső átlagos nominális jövedelme – közölte kedden az Országos Statisztikai Intézet (INS).

A kép illusztráció | Fotó: Gábos AlbinAz adatok szerint a háztartások átlagos költségei 2021 harmadik negyedévében elérték a havi 4939 lejt (az átlagos nominális jövedelem 86,6 százalékát), az egy főre eső költségei pedig az 1954 lejt. A háztartások pénzjövedelme havi 5362 lej volt, a természetbeni jövedelme pedig 342 lej. A jövedelmek közel 70 százalékát a fizetések és a bér jellegű juttatások tették ki.

Az INS adatai szerint a háztartások a jövedelmük 34 százalékát élelmiszerekre költötték, a fennmaradó összeget pedig más árucikkekre, szolgáltatásokra, helyi és központi adókra, illetékre, társadalombiztosítási járulékokra, a háztáji gazdálkodással kapcsolatos szükségletek fedezésére (a tenyészállatok és baromfik etetésére, vetőmagra, állatorvosi szolgáltatásokra stb.).

Beruházásokra, ingatlanok vásárlására vagy építésére, telkek vásárlására, mezőgazdasági gépek beszerzésére, részvények vásárlására a jövedelmüknek mindössze 0,4 százalékát költötték a háztartások.

Kapcsolódók

Kimaradt?