A nettó átlagbér felét teszti ki az átlagos nyugdíj

Romániában az országos nettó átlagbér 51,8 százalékát tette ki a második negyedévben az 1774 lejes átlagos társadalombiztosítási öregségi nyugdíj – közölte kedden a statisztikai intézet (INS).

Az első negyedévben ugyanez az átlagos társadalombiztosítási öregségi járandóság még az átlagbér 54,4 százalékát tette ki, azóta 6,1 százalékot veszített váráslóértékéből.

A nyugállományba vonult mintegy négyszázezer katona, rendőr, titkosszolgálati ügynök és jogász járandóságát is beleszámolva a második negyedévben 1851 lej volt a romániai átlagnyugdíj értéke.Illusztráció | Fotó: Gábos Albin

Romániában valamivel több mint ötmillió idős ember kap valamilyen nyugdíjat, míg a munkaszerződések száma 6 millió 250 ezerre tehető. Országos átlagban tehát tíz munkavállalóra nyolc nyugdíjas jut Romániában, ezen a téren azonban nagy regionális eltérések vannak: míg Bukarestben négy nyugdíjas jut egy munkavállalóra, a szomszédos Teleorman megyében tizenöt.

A legkisebb társadalombiztosítási öregségi nyugdíjakat Botoșani megyében fizetik (1409 lej), a legnagyobbakat Hunyad megyében (2354 lej).

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?