A kkv-kat támogató programok elindításáról döntött a kormány

A kis- és közepes vállalkozások 7,5 milliárd lejes támogatásáról fogadott el sürgősségi rendeletet a kormány - számolt be szerdán a pénzügyminiszter.

Illusztráció | Fotó: PexelsAdrian Câciu tájékoztatása szerint építkezési és mezőgazdasági vállalatok, illetve a termelésben és a közvetítésben tevékenykedő cégek pályázhatnak finanszírozásért. A tárcavezető elmondta, hogy a kormány elindította a termelőket támogató IMM Prod programot és a Rural Invest programot is, amelyek pénzkerete összesen 4 milliárd lej.

Az építkezési vállalkozások és a kis tételű önkormányzati beruházások támogatására elindították a Garant Construct programot, amellyel összesen 2,5 milliárd lejes állami hitelgaranciát nyújtanak az igénylőknek.

A szerdán elfogadott sürgősségi rendeletben szerepel a külföldi piacokra kilépni kívánó vállalkozások exporttámogatására elindított Innovation program is. A pénzügyminisztérium közölte: a felsorolt programok keretében a vállalkozások a beruházásaikra vagy folyó költségeikre felvett banki hitelek legfeljebb 90 százalékára igényelhetnek állami garanciát, emellett pályázhatnak a meghitelezett beruházás legfeljebb 10 százalékának megfelelő vissza nem térítendő támogatásra is.

A tárca tájékoztatása szerint szerdai ülésén a kormány elfogadta a fejlesztési bankok létrehozásáról és működéséről szóló törvénytervezetet is. Adrian Câciu szerint ezek a pénzintézetek a termelési ágazatok hitelezésével segítik majd a román gazdaság fejlődését.

Kapcsolódók

Kimaradt?