Sepsiszentgyörgyön visszaigényelhetőek a homlokzat-felújítás költségei

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat az épületek homlokzatának felújítására ösztönzi a lakosságot. A munkálatok költségei visszaigényelhetők.

A homlokzat-felújítás 2011/153-as törvény szerint mindenkinek kötelessége, de sokakat a rájuk háruló költségek riasztják el attól, hogy elkezdjék az ingatlanjaik homlokzatának esztétikai és biztonsági felújítását, holott erre akár anyagi támogatást is kaphatnak az önkormányzattól. A jogszabály ugyanis arról rendelkezik, hogy ha egy családban az egy főre eső átlag havi jövedelem alacsonyabb az egy főre eső országos átlagjövedelemnél - amely jelenleg 2731 lej –, akkor a homlokzat-felújításhoz kérhetik az önkormányzat anyagi támogatását.

Számítások szerint Sepsiszentgyörgyön a lakók 70 százaléka élhetne ezzel a lehetőséggel, igaz, hogy először meg kell finanszírozniuk a homlokzat festését, majd utólag téríti meg kiadásaikat az önkormányzat. A sepsiszentgyörgyi városháza egy tömbház homlokzat állapotfelmérést is készített, amely szerint mindegyik ingatlan 40-50 éve épült és mindegyikre ráférne a homlokzat felújítás, kivéve azokat, amelyeket az elmúlt években kívül hőszigeteltek és újrafestettek.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzata közleményben arra szólította fel a lakótársulásokat, hogy a lehető legrövidebb időn belül kezdjék el a homlokzatok felújítását, hiszen erre kötelezi őket a törvény is. Abba bíznak, hogy sikerül meggyőzni a lakókat, és a következő három évben újrafestik a tömbházak megkopott, szürke homlokzatait, és ezzel javítják, színesítik a városképet. Az önkormányzat már 2017-ben elfogadta a sepsiszentgyörgyi tömbházak homlokzatainak szépítési programját. Számításaik szerint egy tömbház homlokzatszépítési munkálatai családonként 1100 lejtől 3000 lejig terjedne.

A program szerint idén a városközpont és az 1918. December 1. utca-, 2019-ben a város tömbházainak a legnagyobb része, 2020-ban az Állomás negyed és az Ág utca tömbházainak lakói kötelesek elvégeztetni a homlokzatfestési munkálatokat, ehhez pedig a jogosultak anyagi támogatást is igényelhetnek a várostól.  A homlokzatszépítések gyakorlatba ültetésének szabályzata, illetve a programban kötelező módon szereplő tömbházak listája megtekinthető a városháza honlapján.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?