Székelyföldön is vissza kell fizetniük az állattartó gazdáknak az uniós támogatás egy részét

Hargita és Kovászna megyében mintegy tízezer állattartó gazdának kell visszafizetnie az uniós támogatás egy részét. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség rosszul kalkulált.

Háromszéken mintegy 3000 szarvasmarha-tenyésztőnek félmillió eurónyi állattenyésztési támogatást kell visszafizetnie a következő időszakban – hívta fel az érintettek figyelmét György Ervin. A Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) Kovászna megyei igazgató helyettese a Maszol érdeklődésére elmondta, levélben küldenek értesítéseket az érintettekhez, amelyeken szerepel, hogy ki, mennyi többlet összeget kapott 2017-ben uniós kiegészítő támogatás jogcímen.

A szarvasmarhatartó gazdák ugyan fellebbezhetnek, de a visszafizetési kötelezettség az ország minden szarvasmarhatartóját érinti, mivel az APIA tavaly alulbecsülte az állatállományt, amikor leosztotta a rendelkezésre álló pénzkeretet. A gazdáktól beérkező adatokból később kiderült, hogy a keretösszeget országos szinten 20 ezerrel kisebb szarvasmarha-állományra osztották vissza, így egy állatra nagyobb összeg jutott. Ezt a különbözetet kell visszafizetniük a gazdáknak.

Mennyi az annyi?

Az APIA adatai szerint az uniós kiegészítő támogatásban részesült állattartó gazdák a törzskönyvezett fejősteheneik után egyedenként 40,9 eurót, a húsmarhák után egyedenként 73,4 eurót, a bivalytehenek után egyedenként 13,74 eurót kell visszafizetniük. Mint ismert, tavaly a szarvasmarhatartók a fejőstehenek után 442,07 euró támogatást kaptak, de az állománykalkulációs hiba miatt csak 401,18 euró jár nekik egyedenként. A húsmarhákért eredetileg 519,96 euró támogatást fizettek a 446,56 euró helyett, míg a bivalytehenekért a kapott 187,66 euró helyett 173,92 eurós támogatás illeti meg a tenyésztőket.

György Ervin érdeklődésünkre elmondta, az érintett gazdák az értesítéstől számított 30 napon belül kamatmentesen visszafizethetik a többlettámogatást, de amennyiben ezt nem tehetik meg, arra is van lehetőség, hogy az idei támogatási előlegből majd levonják az összeget, ez esetben viszont kamatokat is számolnak.

Amikor a gazda maga ajánlja fel a visszafizetést

Érdeklődésünkre egy neve elhallgatását kérő fiatal háromszéki szarvasmarhatartó gazda elmondta, hogy amikor értesült a visszafizetési kötelezettségről, ő kérte az APIA-t, hogy mihamarabb számítsák ki, hogy mennyivel tartozik, mivel vállalkozása működése szempontjából fontos számára, hogy ne legyen tartozása. Mint kiderült, 9000 lejnyi támogatást kell visszafizetnie, amit elmondása szerint 30 napon belül megtesz, hogy ne számítsanak rá kamatot. „Nem találok semmilyen problémát abban, hogy vissza kell fizetnem, hiszen erre az összegre úgy lehet tekinteni, mintha az állam adott volna nekünk kamatmentes hitelt, amelyet felhasználhattunk a gazdaságunk érdekében” – nyilatkozta a fiatal háromszéki gazda.

Hozzátette: nem lehet panasza a hazai szarvasmarhatartóknak, hiszen az állománykalkulációs hiba abból származott, hogy a mezőgazdasági minisztérium tavaly arra törekedett, hogy mihamarabb kifizesse a gazdákat. Ezért megbecsülte, hogy mekkora lehet a szarvasmarha-állomány, és ez alapján osztotta le a rendelkezésére álló összeget. Ha megvárta volna, hogy beérkezzen a valós állatállomány-számítás, akkor a gazdák a korábbi évekhez hasonlóan késve kapták volna meg a támogatásokat – magyarázta a háromszéki állattartó gazda, aki emlékeztetett, hogy az elmúlt években történt olyan is, hogy túlbecsülték az állatállományt, és eredetileg kevesebb pénzt kaptak a gazdák, amit később kiegészítettek, viszont így az érintettek késve és részletekben jutottak pénzükhöz.   

Hogyan lehet minél egyszerűbben visszafizetni?

Hargita megyében több mint hétezer állattenyésztő gazdától kell összességében mintegy egymillió eurót, azaz több mint 4,5 millió lejt visszakérnie a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökségnek – tájékoztat a Székelyhon. A lapnak a Hargita megyei APIA igazgatója, Haschi András elmagyarázta, hogyan fizethetik vissza a gazdák a legegyszerűbben a visszaigényelt összeget.

A kézhez kapott, négyoldalas visszafizetési jegyzőkönyvekben a vonatkozó jogszabályok mellett a visszafizetendő összegek is fel vannak tüntetve, illetve a kincstári számok is, amire utalni kell azokat. Az utóbbiak az utolsó oldalon, a 14-ik pontban találhatók: elől a kincstári számok, utánuk zárójelben az azokra utalandó összegek. Sok esetben mindkét számra utalniuk kell a gazdáknak, de előfordulhat olyan eset is, hogy csak ez egyikre. Fontos ugyanakkor, hogy a kijelölt összegeket a gazdák saját számlájukról, esetleg postán keresztül kell hogy átutalják a kincstári számokra (tehát nem kell odavinniük), az utaláskor pedig fel kell tüntetniük a jegyzőkönyv iktatószámát, ami az első oldal bal felső felében kézzel van írva.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?