Kihirdette az államfő a nyugdíjtörvény módosítását: sokak juttatása nő

A 2010/263- as nyugdíjtörvény módosításának, amelyet a Szociáldemokrata Párt (PSD) kezdeményezett és amelyet már kihirdetett Klaus Johannis államfő, több mint 100.000 haszonélvezője van - jelentette ki csütörtök este Liviu Dragnea, a PSD elnöke. 

„A módosítás kijavítja a törvény több igazságtalanságát és gyakorlatilag emelkedik azoknak a nyugdíja, akik nehéz vagy nagyon nehéz körülmények között dolgoztak: légierő, bányaipar, kőolaj- és gázkitermelés, kohászat, tengeri és folyami hajózás, stb.” - nyilatkozta Dragnea a România tévében. 

A PSD elnöke szerint a nyugdíjosztály hivatalból újraszámítja azoknak a nyugdíját, akik ugyanannyi munkában eltöltött év után, azonos körülmények között mentek nyugdíjban, csak az érvényben lévő különböző szabályozás miatt más-más nyugdíjat kapnak. Az újraszámolás a kisebb nyugdíjat kapó személyeket érinti.  A pártelnök szerint a módosítással legalább 100.000 személynek nő a nyugdíja. 

Az új nyugdíjtörvényt augusztusban bocsátják közvitára. Ez teljes egészében a hozzájárulás „igazságos és becsületes” elvére épül - hangoztatta Dragnea. A PSD elképzelése szerint az új nyugdíjtörvényt még idén ősszel megszavazza a parlament. 

A 2010/263-sa nyugdíjtörvényt módosító jogszabályt, amely az I-es és II-es munkacsoportban dolgozó személyekre vonatkozik, csütörtökön hirdette ki Klaus Johannis államfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?