Megszavazták: Nagyváradon megadóztatják a túl alacsony épületek tulajdonosat

Papírforma szerint voksoltak a nagyváradi önkormányzati képviselő-testület tagjai a túl alacsony épületek felüladóztatásáról szóló szabályzattervezetről: a tanács kétharmadát alkotó 18 liberális tanácstag igennel, a 8 jelenlévő RMDSZ-es és szociáldemokrata párti tanácstag pedig nemmel szavazott.

A tervezet vitáján Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető azzal érvelt az alkotmány magántulajdon védelmét szabályzó cikkelye alapján, hogy a pénzügyi törvénykönyvre hivatkozó tervezet törvénytelen, és kérte annak visszavonását, mire Ilie Bolojan polgármester közölte: nyugodtan forduljanak az alkotmánybírósághoz.

A PSD-s frakcióvezető, Liviu Sabău-Popa arra kérdezett rá: miért fogadják el a június 26-i ülésen a szabályzatot, ha azt újra közvitára bocsátották, és felolvasta az önkormányzat honlapjáról a vonatkozó címet. Kérdése láthatóan okozott némi zavart, végül Eduard Florea gazdasági igazgató azt közölte: az előző közvitán elhangzott javaslatokkal egészítették ki a tervezetet, és azt tették közé nyilvánosan.

Szót kért a PNL-s Mihai Maci, aki vélhetően az impériumváltás előtti időkre célozva azt kérdezte Kirei Melindától: ha száz évvel ezelőtt nem volt gond, hogy egyforma magasságú épületeket emeltek, most miért az. Erre a frakcióvezető visszakérdezett – miért ma akarják szabályozni, hogy mi és hogyan épült száz éve? Kis Gábor RMDSZ-es tanácstag azt javasolta, hogy várják meg a tanulmány elkészültét, amelyből kiderülne, hogy konkrétan mely épületekre vonatkozna a szabályzat, azonban ennek se volt foganatja, a tervezetet a tanács kétharmados többsége megszavazta.

Az önkormányzat csütörtöki közleménye szerint a tanulmány hat hónapon belül készül el, addig nem tudni, ki és milyen alapon dönt arról, mely épületeket fognak felüladóztatni. Arra sem született válasz, hogyan alkalmazzák majd a szabályzatot a lakónegyedekben, ahol eltérő magasságú tömbházak vannak, vagy, hogy mi lesz azon épületek sorsa, amelyekre építene tulajdonosa emeletet, de azt az épület szerkezete nem bírja el.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?