HIVATALOS: változott a víz- és csatornadíjak áfája

Klaus Johannis kihirdette pénteken az Adótörvénykönyvet módosító jogszabályt, amely 9 százalákban állapítja meg a víz és csatornadíjak áfáját - tájékoztat az elnöki hivatalt.

A képviselőház június 20-án szavazta meg egyhangúlag a vonatkozó jogszabályt. Ennek értelmében kilenc százalékra csökken a víz- és a csatornadíjak, valamint a mezőgazdasági öntözőrendszereknél használt víz szállításának díja.

Korodi Attila képviselőházi frakcióvezetőja szavazás után elmondta: nagy előrelépést jelent az RMDSZ tervezetének elfogadása, hiszen amellett, hogy orvosol egy régi problémát, megerősíti az RMDSZ azon álláspontját, amely értelmében csökkenteni kell a közszolgáltatásokra kiszabott áfa összegeit. „A közszolgáltatásoknak az állampolgárok érdekét kell szolgálniuk, mindennapjait könnyíteniük, éppen ezért ezen szolgáltatásokra fizetett magas áfa elfogadhatatlan. Nekünk az a dolgunk, hogy segítsük a családok megélhetését, és javítsunk életszínvonalukon. Ma ez irányba tettünk egy lépést a csatornadíj áfájának csökkentésével” – fogalmazott Korodi Attila.

Szabó Ödön, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezető-helyettese, a tervezet kidolgozója emlékeztetett arra, hogy ezelőtt két évvel az ivóvíz áfáját sikerült csökkenteni, azonban a szennyvízszolgáltatásra számolt áfa csökkentése elmaradt. „Ezt az állapotot orvosoljuk a ma elfogadott törvénymódosításunkkal, ez valós rezsicsökkenést eredményez majd, több pénz marad a családok zsebében, amit másra költhetnek” – jelentette ki Szabó Ödön.

A legfrissebb felmérések szerint a romániai lakosok jövedelmük több mint 40 százalékát közszolgáltatásokra költik. Ez a számarány is azt bizonyítja, hogy a jövedelemhez viszonyítva megterhelő a lakosság számára a rezsiköltség. Az RMDSZ által kezdeményezett törvény értelmében tettek egy lépést a rezsicsökkentés megvalósítására.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?