Jövőtől olcsóbb lehet a szennyvízszolgáltatás

Olcsóbb lehet a szennyvízszolgáltatás, ha a szenátus után a képviselőház is megszavazza az RMDSZ törvénytervezetét - olvasható a szövetség közleményében. 

Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakciójának vezetője hétfőn, a szenátusi szavazás után elmondta, az RMDSZ javaslata értelmében 2019. január 1-jétől 19 százalékról 9 százalékra csökken a szennyvízszolgáltatás áfája. Az áfacsökkentéssel kevesebb lesz a rezsiköltség. Emlékeztetett, hogy az intézkedés bevezetését az RMDSZ választási programja is tartalmazza. 

„A hatályban lévő jogszabály szerint, amely szintén az RMDSZ-től származó ötlet volt, az ivóvíznek már több mint két éve 9 százalékos az általános forgalmi adója. A csatornadíjak azonban 19 százalékos szinten maradtak. Ezt a rendellenes helyzetet orvosolja a Szabó Ödön javaslata: ezután a víznek a háztartásba érkezéskor és távozáskor is csökkentett, 9 százalékos áfája lesz. Ez valós rezsicsökkenést eredményez majd, több pénz marad a lakosok zsebében, amit más javak, szolgáltatások megvásárlására fordíthatnak” – fogalmazott Cseke Attila.

Tánczos Barna szenátor, a felsőház pénzügyi bizottságának tagja rámutatott, az Eurostat adatai szerint a romániai háztartások átlagosan jövedelmük több mint 40 százalékát költik közszolgáltatásokra, lakbérre és bankhitel törlesztésére. „Ez már megterhelőnek számít. Románia lakossága óriási rezsiköltségeket fizet jövedelméhez képest. Ezen az arányon minden lehetséges eszközzel változtatni kell” – vélte Tánczos Barna. A szenátor hozzátette: „Amennyiben hasonló intézkedésekkel sikerül javítani a lakosság életszínvonalát, azzal közvetve olyan szolgáltatási ágazatok fejlődését is elősegítjük, amelyekre jelenleg igen kevés pénze van a lakosoknak. Ilyen például a hazai turizmus, a kultúra, a különböző oktatási szolgáltatások, amelyek mind egy adott szintű életszínvonalat feltételeznek”.  

A jogszabály esetében a képviselőház hozza a végső döntést.

Kapcsolódók

Kimaradt?