További rezsicsökkentést javasol az RMDSZ

A csatornázási díj hozzáadottérték-adójának (áfa) 9 százalékra csökkentését szorgalmazza az RMDSZ. Erről Korodi Attila képviselő beszélt szerdán Víz Világnapja alkalmával szervezett bukaresti rendezvényen.

Felszólalásában a politikus emlékeztetett: az RMDSZ az elmúlt időszakban törvénymódosítási intézkedés-csomagot dolgozott ki a közszolgáltatások után fizetendő áfa csökkentéséről. A kormánykoalíció elfogadta azt a javaslatukat, hogy az ivóvíz áfája 9 százalékra mérséklődjön, de a csatornázási díj nem csökkent.

A képviselőházi frakcióvezető beszélt arról is, hogy Románia az elmúlt időszakban sokat fejlődött a szennyvíztisztítás terén. „Elmondhatjuk, hogy a román tavak és folyók vizei egyre jobb állapotban vannak. Azonban nem feledkezhetünk meg arról, hogy a szennyvíztisztító rendszerek felépítésére integrált eljárásokat kell bevezetni, azért, hogy a tisztítóberendezések megbírják a lakosság által használt vízmennyiséget” – fogalmazott Korodi.

Az Hargita megyei törvényhozó szerint nagy figyelmet kell fordítani a vizek minőségére, és Romániának növelnie kell a minőségi infrastruktúrát ahhoz, hogy biztosítani tudja a tisztavízhez való hozzáférést mindenkinek.

Kapcsolódók

Kimaradt?