FRISSÍTVE - Soha nem volt ilyen gyenge a lej az euróhoz képes

FRISSÍTVE: Történelmi mélyponton a lej az euróhoz képest. A Román Nemzeti Bank soha nem látott magas, 4,6695 lejes szinten állapította meg az euró csütörtöki árfolyamát. FRISSÍTÉS: Megszólalt a BNR vezető közgazdásza is. 

A jegybank kimutatása szerint ez a legmagasabb árfolyam, mióta bevezették az egységes európai valutát. Szerdán egy euró 4,6660 lejt ért a BNR árfolyamán. A lej gyengült az amerikai dollárhoz (4,0348 lejről 4,0518 lejre) képest is.

Dan Suciu, a Román Nemzeti Bank szóvivője és Adrian Vasilescu, a jegybank kormányzójának tanácsadója elmondta, hogy regionális jelenségről van szó, hiszen a forint, a cseh korona és a lengyel zloty is gyengült az elmúlt napokban. Úgy vélték, a lej gyengülése túl kis mértékű szerdához képest ahhoz, hogy a belpolitikai vitákkal legyen magyarázható a jelenség. Továbbra is feszült a hangulat a baloldali kormány és a jobboldali elnök között az igazságszolgáltatás reformja miatt, az elmúlt hetekben több tüntetés volt.

FRISSÍTÉS: A lej gyengülése beilleszkedik abba a trendbe, hogy romlik a befektetői hangulat a feltörekvő piacokon, de globális és regionális összehasonlításban viszonylag stabilnak tekinthető - nyilatkozta az Agerpres hírügynökségnek Horia Braun, a Román Nemzeti Bank (BNR) vezető közgazdásza. 

'A lej gyengülése beilleszkedik abba a trendbe, hogy romlik a befektetői hangulat a feltörekvő piacokon, amelyet a dollár erősödése és az Egyesült Államok elnöke, Donald Trump által folytatott protekcionista politika váltott ki. Globális és regionális összehasonlításban azonban a lej tulajdonképpen viszonylag stabilnak tekinthető, amit valószínűleg a kamatkülönbségek és a jegybank esetleges közbeavatkozásai segítettek' - állítja Braun. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?