Románia is kiállt az uniós agrártámogatások szintjének fenntartása mellett

Óva intett az európai uniós agrártámogatások jövőbeli csökkentésétől hétfőn számos EU-tagállam szakminisztere, mondván, hogy fenn kell tartani a közös agrárpolitikára (KAP) fordítható források szintjét a 2021-től 2027-ig tartó költségvetési ciklusban.

Stéphane Travert francia mezőgazdasági miniszter a luxembourgi tanácsülés után elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság javaslatát, amelynek értelmében csak 365 milliárd eurót fordítanának a KAP-ra a következő többéves keretköltségvetésben, 5 százalékkal kevesebbet, mint a jelenlegi, 2014-2020-as időszakban. Finnország, Franciaország, Görögország, Írország, Portugália és Spanyolország képviselői május végén aláírtak egy memorandumot, amelyben tiltakozásukat fejezték ki a tervezett csökkentés ellen.

A tárcavezető arról számolt be, hogy ezt a dokumentumot azóta tizennégy újabb ország támogatásáról biztosította: Ciprus, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Románia és Szlovákia írásban, Ausztria, Belgium, Észtország, Lettország és Szlovénia pedig szóban a hétfői vita során.

Olaszország nem csatlakozott

A memorandumban egyebek mellett az áll, hogy az uniós támogatások visszavágása "példátlan kockázatot jelentene az európai mezőgazdasági termelés életképességére, illetve a gazdák jövedelmére és azon képességére nézve, hogy kielégítsék az egészséges, fenntartható, megfizethető, minőségi élelmezés iránti állampolgári igényeket". Olaszország - egyelőre legalábbis - nem csatlakozott a fenti húsz országhoz, azonban az új mezőgazdasági miniszter, Gian Marco Centinaio is úgy vélekedett, hogy "nem megfelelő" a javaslat.

Phil Hogan uniós mezőgazdasági biztos ugyanakkor a hétfői vitában fenntartotta az álláspontját, miszerint a bizottsági javaslat igazságos és ésszerű, miután az EU hamarosan elveszíti az egyik legfőbb nettó befizető országnak számító Egyesült Királyságot, illetve más célokra is költeni kívánna, például a határvédelemre vagy a védelempolitikára. "A büdzsé növelése nélkül egyedül más szakpolitikák kárára lehetne bővíteni a KAP finanszírozását. De erről nem az Európai Bizottság, sokkal inkább a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament fog dönteni" - mondta Hogan.

A brüsszeli javaslat értelmében az EU következő többéves költségvetése 2018-as árakon összesen 1135 milliárd euró kötelezettségvállalást tenne lehetővé. A keretköltségvetést és az új szabályokat a tagországok kormányait képviselő tanácsnak és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Kapcsolódók

Kimaradt?