Megtámadták az alkotmánybíróságon a szuverén fejlesztési alap törvényét

Az alkotmánybíróságon támadták meg pénteken a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselői a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap létrehozásáról szóló törvényt.

A liberálisok szerint a törvény az alkotmány több előírását is áthágja. Az alkotmányossági kifogást 66 képviselő látta el kézjegyével. 

A Szuverén Fejlesztési és Befektetési Alap létrehozását több független sajtóorgánum az évszázad legnagyobb csalásaként kommentálta, amelynek törvénytervezetét a parlament a múlt héten fogadta el. Sajtóelemzések szerint a befektetési alap ötlete jó, de a jogszabályt úgy alkották meg, hogy a PSD az állami vállalatok vagyonát és pénzét saját politikai céljaira használhassa – ehhez teljes kontrollt kapott az alap fölött.

Az ellenzéki pártok már múlt héten bejelentették: az alkotmánybírósághoz fordulnak és normakontrollt kérnek, mert a képviselőház olyan módosításokat fogadott el, amelyeket a szenátus első házként nem vitatott meg, és ez szerintük alkotmányellenes. Kifogásaik szerint kontroll nélkül privatizálhat az alap, ha a jogszabálytervezet hatályba lép.

A törvényről bővebben itt olvashat. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?