Fejleszd magyarul a vállalkozásod, most Bihar megyében

A Bihar megyei leendő vállalkozók jelentkezését várja a CRITBIZ vállalkozásfejlesztési program. 

Sajtótájékoztatón ismertette a CRITBIZ vállalkozásfejlesztési program részleteit Nagyváradon Gönczi József, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) alelnöke és Constantin Badea, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara igazgatója. A programot a ROVE bonyolítja le a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával, valamint a kolozsvári PONT Csoporttal partnerségben. 

A CRITBIZ az Északnyugat-romániai fejlesztési régióban (Bihar, Beszterce-Naszód, Kolozs, Máramaros, Szilágy és Szatmár megyék) élő, ugyanitt vállalkozást alapítani kívánókhoz szóló program, amely a kétnyelvűségre is fókuszál. A célcsoportba mindenki beletartozik, akinek az északnyugati régióba szól az állandó vagy ideiglenes lakcíme, 18-64 éves (kivéve a NEET – Nem foglalkoztatott és sem oktatásban, sem képzésben nem részesülő, 18 és 24 év közötti fiatalok) és a régióban, városi környezetben szeretne vállalkozást alapítani a kreatív iparágak vagy az IT szektorban. A program 400 potenciális vállalkozó képzését vállalja, akik közül legalább 300-an üzleti tervet nyújtanak be, egy kétfordulós pitching során pedig kiválasztott 48 üzleti terv legfeljebb 40 ezer eurós vissza nem térítendő támogatást nyer. 

A projekt időtartama három év, ebből az első év a célcsoport bevonzását, a képzéseket és a 48 nyertes üzleti terv kiválasztását tartalmazza. Emellett a nyertes vállalkozójelöltek szakmai gyakorlaton vesznek részt szakirányú cégeknél (a gyakorlat viszont nem a szakmára, hanem a vállalkozás mikéntjének gyakorlati aspektusaira fókuszál). A cégek konkrét megalapítására 2019 első felében kerül sor, a ROVE és a partnerek pedig ezután is szakmai segítséget nyújtanak és monitorozást végeznek a megalapított vállalkozások működésének segítéséhez.

A célcsoport kiválasztásában többféle szempontot tartanak szem előtt: a képzésen résztvevők legalább 30%-a nő lesz, legalább 10%-a pedig 25 év alatti. A nyertes üzleti tervekből 24 az IT, 24 pedig a kreatív iparágak területén jön létre.

A CRITBIZ lebonyolítói nagyon fontosnak tartják az előkészítést, a képzéseket is, ugyanakkor egy olyan ökoszisztéma létrehozását tartják fontos céljuknak, amelyben a vállalkozási kedv ezen a programon kívül is fellendülhet. 32 tanfolyamra kerül sor a programban, megyénként legalább kettő, a többi pedig igény szerint. A képzéseket hat tréner vezeti, aki mind képzés, mind vállalkozások terén több éves tapasztalattal rendelkezik. 

Egy tanfolyam negyven órás és két szakaszból áll: az első, háromnapos képzés egy hétvégén zajlik, a másodikat pedig a résztvevők igényeihez igazodva, hétköznapokon szervezik meg. A tanfolyamon a következőket sajátítják el a résztvevők: vállalkozói szellem, adózási rendszer, mit jelent egy kereskedelmi szerződés, banki folyamatok, üzleti terv, marketingterv. A tanfolyam végén a résztvevők vizsgát tesznek, amely egy tesztből és az üzleti terv bemutatásából áll.

„Igyekeztünk egy egyszerű és könnyen használható modellt kidolgozni az üzleti tervek megírására” – hangsúlyozta Gönczi József, és azt is kiemelte, hogy a partnerek közösséget és szakmai hálózatot is szeretnének építeni a program kereteiben, azáltal is, hogy csupán két területre, a kreatív iparágakra és az IT szektorokra szorítkoztak a pályázat megírásakor. 

A Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a nyertes üzleti tervek kiválasztása utáni szakmai gyakorlat megszervezésében főszerepet vállal – mondta el Constantin Badea igazgató. Ugyanakkor már elkezdték a lehetséges intézményi partnerek – tanácsadó cégek, közintézmények, kereskedelmi kamarák stb. - bevonását is, ezekből mintegy száz van jelenleg az északnyugati régióban.  

A Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) a PONT Csoporttal és Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarával partnerségben lebonyolított CRITBIZ programja több mint 11 millió lejes támogatásban részesül az Európai Szociális Alap részéről, a romániai Humán Tőke Operatív Program 2014-2020 keretében.

Kapcsolódók

Kimaradt?