Megkezdődött Romániában a bolgár-román-magyar-osztrák gázvezeték építése

A gázszállítási rendszerüzemeltető, a Transgaz megkezdte a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó romániai szakaszának építését - közölte az energiaügyi minisztérium hétfőn.

A BRUA vezetéken keresztül juthat majd Magyarországra a fekete-tengeri lelőhelyekről kitermelendő földgáz. A projekt most kezdődött első, 2020-ig lezáruló szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podișortól a bánsági Temesrékásig. A csaknem félmilliárd eurós beruházás több mint harmadának (179, millió eurót) költségeit az Európai Unió fedezi.

Ion Sterian vezérigazgató szerint a Transgaz rendelkezik a szükséges anyagi és műszaki feltételekkel, hogy a projekt romániai részét határidőre elkészítse. A gázfolyosó romániai szakaszán a három új kompresszor-állomás (Podișor, Jupa, Bibești) megépítését április 14-én kezdte meg a Transgaz. Dănuț Andrusca energiaügyi miniszter közölte, a projekt fontos és nem lehet eltérni a külföldi partnerekkel megszabott ütemtervtől.

A vertikális földgázfolyosó létrehozásáról 2016 szeptemberében Budapesten fogadtak el nyilatkozatot a közép- és délkelet-európai földgáz-összeköttetések megteremtését és az energiabiztonság megerősítését célzó CESEC munkacsoport miniszteri ülésén. Románia vállalta, hogy 2020-ra megteremti évi 1,5 milliárd köbméternyi gáz - mindkét irányú - szállításának műszaki feltételeit a Giurgiu-Rusze román-bolgár kapcsolódási ponton, és évi 1,75 milliárd köbméternyi gázét a román és magyar gázhálózatot összekötő Újpanád (Horia) - Csanádpalota vezetéken.

A BRUA-folyosó új romániai vezetékét csak a projekt második, 2022-re elkészülő fázisában építenék tovább Temesrékástól az ötven kilométernyire lévő Arad megyei újpanádi (Horia) gázelosztó pontig. Ekkora tervezik azt is, hogy a magyar-román gázvezeték kapacitását kibővítik évi 4,4 milliárd köbméterre.

Romániában Szijjártó Péter februári bukaresti látogatása után az ellenzéki médiumok és az ellenzéki pártok támadták a szociálliberális kormánykoalíciót, mivel a magyar külgazdasági és külügyminiszter bejelentéséből szereztek tudomást arról, hogy magyar cégek nyerték meg a román-magyar gázvezeték kapacitáslekötési eljárását, és így - értelmezésük szerint - Magyarországra fog kerülni a kitermelésre váró fekete-tengeri gáz jelentős része.

Kapcsolódók

Kimaradt?