FRISSÍTVE - Máris riasztóan nagy az államháztartási hiány

FRISSÍTVE: A költségvetési tanács szerint az első két hónapban szokatlanul magas volt a román államháztartási hiány, amely február végén a bruttó hazai termék (GDP) 0,59 százalékát tette ki.

Abszolút értékben a hiány elérte az 5,5 milliárd lejt, a bevételek 21,3 százalékkal nőttek, a kiadások pedig 38,5 százalékkal emelkedtek a tavalyi első két hónaphoz mérten. Az első hónap után a deficit GDP-arányosan 0,2 százalék, 1,98 milliárd lej volt.

Ionuț Dumitru, a költségvetési tanács elnöke kedden felhívta a figyelmet, hogy más években az első két hónap után vagy nagyon alacsony volt az államháztartási hiány, vagy éppen többlet keletkezett - írta az Agerpres hírügynökség.

Mint mondta, a szokatlanul magas hiányhoz hozzájárultak bizonyos időszakos kiadások, mint például az európai uniós mezőgazdasági támogatások megelőlegezése, vagy a hadsereg felfegyverkezési programja, amelyek betervezett költségek voltak.

Ezeket nem tartja aggasztónak, viszont elgondolkodtató az állandó kiadások gyorsuló dinamikája. Példaként a közszféra béreivel kapcsolatos kiadásokat nevezte meg, amelyek jelentős mértékben nőttek, de a szociális kiadások is gyors ütemben emelkednek úgy, hogy a nyugdíjaknak csak az év közepétől kell nőniük 10 százalékkal, márciustól pedig az egészségügyben és az oktatásban is jelentős béremelések lesznek - emlékeztetett.

FRISSÍTÉS: A miniszter nem aggódik

Az első két hónapban regisztrált 5,4 milliárd lejes költségvetési hiány beilleszkedik az első negyedévre vonatkozó becslésekbe - jelentette be kedd este az Antena 3 televízióban Eugen Teodorovici pénzügyminiszter. "Az első két hónapban a költségvetés bevételei 21,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, igaz, a kiadások is nőttek 38 százalékkal. (...) - jelentette ki.

A beruházások négymilliárd lejjel haladják meg az egy évvel korábbi szintet, többe kerültek a bérek és a szociális támogatások, ezeket belefoglaltuk a költségvetésbe. "Az 5,4 milliárd lejes költségvetési hiány beilleszkedik az első negyedévre vonatkozó becslésekbe" - nyilatkozta a miniszter. Hozzátette: a február általában gyenge hónap, ami az adóbegyűjtést illeti

Kapcsolódók

Kimaradt?