Több mint 685 ezer hektár területre kértek támogatást a gazdák

Március 1-je és 26-a között 236 887 támogatási kérést nyújtottak be a romániai gazdák a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA) területi egységeihez, és összesen 685.202 hektár területre kértek támogatást - jelentett be hétfőn egy szakmai értekezleten Adrian Pintea, az APIA országos vezérigazgatója.

A pályázatokon május 15-ig lehet módosításokat, kiegészítéseket eszközölni. A támogatási kéréseket március 1-je és május 15-e között lehet benyújtani az APIA területi kirendeltségeihez.

A kérések hatékony átvétele végett arra kérik a gazdákat, hogy az ügynökség által összeállított sorrendben jelenjenek meg az APIA irodákban.

Ugyanezen a tanácskozáson Petre Daea mezőgazdasági miniszter úgy nyilatkozott, hogy a nehézkes ügyintézés elriasztja a potenciális pályázókat. A tárcavezető szerint idén 3,2 milliárd euró mezőgazdasági támogatást szeretnének lehívni az Európai Uniótól (tavaly ez a szám 3,3 milliárd euró volt). Kifejtette, a minisztérium, az Európai Bizottság és még inkább a gazdák arra a következtetésre jutottak, hogy a 'procedúrák igen nehézkesek'. „Nekünk is olyan belső szabályaink voltak, amelyek minden képzeletet felülmúlnak, és meg kellett változtatnunk ezeket, hogy valamennyire haladjanak a dolgok" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve: az Európai Bizottság is tudatában van annak, hogy további változtatásokra van szükség a pályázati procedúrák egyszerűsítése érdekében. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?