Szinte az összes Maros megyei önkormányzat kap fejlesztési támogatást

A Helyi Fejlesztések Országos Program (PNDL) keretében 737,5 millió lejhez jut Maros megye, amelyeket különböző fejlesztésekre fordít – ismertette az adatokat Péter Ferenc megyei tanácselnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. A politikus elmondta, három önkormányzat kivételével az összes Maros megyei városnak és községnek van olyan projektje, amely felkerült a támogatott beruházások listájára.

Eddig 100 Maros megyei beruházás esetében írták alá a finanszírozási szerződést, 33 projekt esetében kiegészítéseket várnak a hatóságok, 9 projekt pedig még elbírálás alatt áll – mondta Péter Ferenc. A magyar vezetés alatt álló önkormányzatok közül 36-nak van olyan beruházása, amely szerepel a PNDL listán, ezek közül 33 RMDSZ-es vezetésű.  Három önkormányzat – Kerelőszentpál, Koronka és Székelyvécke – nem pályázott, vagy nem nyert – tette hozzá az elnök.  

A projektek összértéke 301,5 millió lej, amelyhez hozzáadódik még 61,8 millió lej a megyei tanács 4 nyertes projektjére.  Ezek között találunk útjavításokra és felújításokra, víz- és csatornahálózat bővítésekre vonatkozó projekteket, bölcsőde és iskola építési és javítási munkálatokat, illetve orvosi rendelők építésére és korszerűsítésére vonatkozó projekteket:.

  • 7 vízhálózatra vonatkozó projekt, 17 településen közel 57 km vízvezeték elhelyezésére
  • 11 szennyvízhálózatra vonatkozó projekt, 30 településen 174,9 km csatorna elhelyezésére és 6 szennyvíztisztító állomás építésére
  • 27 projekt vonatkozik óvoda és iskola építésére vagy korszerűsítésére
  • 6 útügyi projekt településen belüli utcák felújítására, 19 településen mintegy 46 km utca korszerűsítésére
  • 6 projekt községi utak javítására kb. 30 km
  • 6 projekt orvosi rendelők építésére és korszerűsítésére
  • 1 projekt közvilágításra (Mezőpanit)   

A Maros Megyei Tanács 4 beruházás megvalósítására nyert támogatást mintegy 61,8  millió lej értékben 23 km megyei út felújítására. A  Bonyha-Kund-Szeben megyei megyehatárt összekötő megyei út felújítása, értéke 5,5 millió lej , valamint a Beresztelkét-Vajdaszentiványt-Sárpatakot összekötő út kiszélesítése, értéke 26,1 millió lej – ezeken még dolgoznak a közbeszerzési eljárás dokumentációján. 

A Ludas-Nagysármás-Beszterce-Naszód megyei megyehatáron haladó út helyreállítására, értéke 2,2 millió lej – felkerült a SEAP-ra. A Szederjes-Erked és Hargita megyei megyehatárt összekötő megyei utak aszfaltozása, értéke 27,8 millió lej – még nincs aláírva, ezután következik.

Kapcsolódók

Kimaradt?