FRISSÍTVE - Nem hagyta jóvá a BNR az OTP Bank Románia megerősödését

FRISSÍTVE: Nem hagyta jóvá a román jegybank (BNR) az OTP Bank újabb romániai akvizícióját, amelynek nyomán megvásárolta volna a Banca Romănească pénzintézetet. Az indoklás nem ismert – írja a román gazdasági sajtó. FRISSÍTÉS: a BNR közleményt adott ki. FRISSÍTÉS: az OTP is állást foglalt. 

Az OTP vezetői tavaly július végén jelentették be, hogy a National Bank of Greece képviselőivel aláírták a Banca Romănească eladásáról szóló szerződést. A tranzakció pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra, de piaci források szerint a magyar bank 70 millió eurót áldozott az akvizícióra. A román gazdasági sajtó szerint a pénzintézetet meg akarta vásárolni a román tőkéjű Banca Transilvania is, de az OTP-nél jóval kisebb összeget ajánlott a görögöknek.

A Versenytanács tavaly ősszel jóváhagyta az OTP Bank újabb romániai akvizícióját. A felügyeleti hatóság megállapította: a tranzakció következtében nem sérül a szabad verseny a bankpiacon. A BNR jóváhagyása azonban késett. Az OTP Bank vezérigazgatója, Csányi Sándor a halogatás kapcsán két hete kijelentette: „van egy megérzése” a várható döntéssel kapcsolatban.

Az akvizíció román jegybank általi elutasítása gyakorlatilag előzmény nélküli a román pénzpiacon. Elvileg a BNR csak akkor hozhat ilyen döntést, ha a tranzakció nyomán létrejött új bank ingatag lábakon állna és veszélyeztetné a bankrendszert, illetve nem felelne meg bizonyos pénzügyi feltételeknek. A szokásjog szerint a jegybank nem köteles megindokolni, hogy miért utasította el az akvizíciót.

Tőzsdei internetes fórumokon megjelent spekulációk szerint a BNR döntése összefüggésben áll azzal, hogy így a román tőkéjű bankok megerősödhetnek a magyar pénzintézet kárára. A Banca Romănească megvásárlásával az OTP Bank Románia piaci részesedése mintegy 4 százalékra emelkedett volna, ezzel a román bankpiac 8. legnagyobb szereplőjévé válhatott volna.

FRISSÍTÉS1: Közleményt adott ki a jegybank

A BNR csütörtökön közleményben erősítette meg, hogy nem járult hozzá ahhoz, hogy az OTP Bank Nyrt. megvásárolja a National Bank of Greece csoporthoz tartozó Banca Româneasca SA pénzintézet 99,28 százalékos részvénycsomagját. A BNR nem közölte az elutasítás okait, arra hivatkozva, hogy a bankfelügyeleti hatásköre révén megszerzett információk a jegybanki törvény értelmében üzleti titkokat képeznek, amelyeket a BNR köteles bizalmasan kezelni.

FRISSÍTÉS2: Az OTP állást foglalt

Vizsgálja az OTP Bank a felügyeleti levél tartalmát, amelyben a Román Nemzeti Bank közölte, hogy nem hagyta jóvá az OTP romániai leánybankjának újabb akvizícióját, a fellebbezés határideje március 29-e - tette közzé az OTP Bank Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján hétfőn reggel.

A tájékoztatás szerint a Román Nemzeti Bank március 14-én vezetői levélben értesítette az OTP Bank romániai leánybankját arról, hogy nem hagyta jóvá a National Bank of Greece tulajdonában álló romániai Banca Româneasca 99,28 százalékos tulajdonrészének, valamint a National Bank of Greece más leányvállalataihoz tartozó egyéb romániai érdekeltségek megvásárlását.

Az OTP Bank közölte: továbbra is elkötelezett romániai jelenlétének erősítése iránt. Ezzel párhuzamosan folytatja akvizíciós stratégiáját a közép- és kelet-európai régióban. Az organikus növekedés biztosításához szükséges tőkén túl termelődő tőkét a menedzsment jelentős részben további értékteremtő akvizíciókra szándékozik allokálni.

Kapcsolódók

Kimaradt?