IT-ipar: Iași megelőzte Debrecent és Kassát, de Kolozsvár maradt a vidéki központ

2017-ben az IT-ágazat a moldvai régiós központban fejlődött a leglendületesebben az egész közép-kelet-európai térségben. Ennek ellenére az informatika első számú hazai vidéki központja továbbra is Kolozsvár.

Romániai város nyerte el az Emerging City of The Year címet a Varsóban megrendezett CEE Shared Services and Outsourcing Awards gálán. A díjat annak a közép-kelet európai régió azon településének ítélik oda, ahol előző évben legdinamikusabban fejlődött az informatikai- és a tevékenység kiszervezési (outsourcing) ágazat.

A győztes Iași Debrecent, Kassát, a csehországi Ostravát, a bulgáriai Plovdivot és a litvániai Kaunast előzte meg. A moldvai városból egy cég, a Xerox-ból kivált Conduent, és a Fab Lab Iași nevű projekt is versenyben volt. Előbbit Az Év Outsourcing Vállalata, valamint a 2017 Legjobb Marketing Kezdeményezései, utóbbit pedig Az Egyetemi és az Üzleti Szféra Közötti Legjobb Együttműködés kategóriában nevezték a versenyre. Iași jól példázza azt, hogy az IT-ipar fejlődésének nem lehet akadálya az, hogy egy adott település gazdaságilag fejletlen régióban található, ahol ráadásul még a közúti infrastruktúra is elmaradott, nincsenek autópályák.

Az Aries IT-klaszter erdélyi szervezete által készített tanulmány szerint az informatikai iparnak idehaza három jelentős vidéki központja van: Kolozsvár, Temesvár és Iași. Ez utóbbiban 16 ezernél többen dolgoznak informatikai- vagy kiszervezett tevékenységet végző cégnél. A városban olyan nagyvállalatoknak működnek kirendeltségei, mint az Amazon, a Xerox, a Continental, az Endava és az Oracle. Az ágazat robbanásszerű fejlődéshez nagyban hozzájárul, hogy a helyi egyetemekről évente mintegy 1100 frissen végzett informatikus kerül ki.

Kolozsváron 20 ezer informatikus dolgozik

Annak ellenére, hogy a régió legdinamikusabban fejlődő városának idén Iași-t választották, az informatikai szektor legnagyobb vidéki központja idehaza egyértelműen Kolozsvár. Az erdélyi fővárosban működő IT cégek száma megközelítőleg 1400, melyekben hozzávetőleg 20 ezer informatikus dolgozik. Ez azt jelenti, hogy az ágazat adja a megye munkavállalóinak körülbelül 12 százalékát, mely értékkel Kolozsvár Bukarestet is megelőzi. A Kincses Város IT-cégeinek árbevétele tavaly hozzávetőleg 2,7 milliárd lej volt.

Az ország második legnagyobb vidéki IT-központja címért szoros a verseny Temesvár és Iași között. Az árbevétel tekintetében a moldvai nagyváros vezet, ám a cégek-, valamint a szakemberek számában a bánsági főváros ál jobban. Temesváron a tavalyi év végén 690 informatikai vállalat működött, 5527 alkalmazottal. Az informatikusok valós száma ennél minden bizonnyal magasabb, sokan közülük ugyanis egyéni vállalkozóként dolgoznak.

Kapcsolódók

Kimaradt?