Informatikus minden nyolcadik kolozsvári munkavállaló

2,6 milliárd lejt termeltek meg tavaly  Kolozsvár IT cégei, ami kimagasló eredmény, az országos árbevétel 12 százaléka.

Öt év alatt robbanásszerű fejlődésen ment át a hazai informatikai ipar, az ágazatban tevékenykedő vállalatok száma 50 százalékkal nőtt, derül ki az Enchore Research piackutató cég felméréséből, amit az Erdélyi Elektronikai és Software Ipar Egyesületének (ARIES) felkérésére készített. 2011-ben 9823 volt az IT cégek száma, ami 2016 végére 14 339-re nőtt, míg az alkalmazottak létszáma 75 százalékkal gyarapodott. Az árbevétel tekintetében még látványosabb, 100 százalékos volt a fejlődés. Az ágazaton belül a start-upok száma megduplázódott a vizsgált időszakban.

A fejlődés első számú motorja Kolozsvár volt, ahol az elmúlt év végén 1235 informatikai cég működött, 14 ezer alkalmazottal. Sok informatikus és szoftverfejlesztő nem munkakönyvvel dolgozik, hanem egyéni vállalkozóként. Ezeket is figyelembe véve, az erdélyi fővárosban hozzávetőleg 20 ezren dolgoznak az IT szektorban, véli Bianca Muntean, az ARIES ügyvezető igazgatója.

2016 decemberében Kolozsváron 161 ezer munkavállalót tartottak nyilván, ami azt jelenti hogy minden nyolcadik az informatikai ágazatban dolgozott. Ez kimagasló arány országos viszonylatban, ugyanis Bukarestben a munkavállalók 5,7, Iași-ban a 4,5, Temesváron pedig 4,2 százaléka informatikus. Tavaly a kolozsvári IT cégek összesített árbevétele meghaladta a 2,6 milliárd lejt. 2011-ben az ágazat helyi szinten még csak 742 millió lejt termelt meg, öt év alatt tehát a forgalmuk megháromszorozódott.

Országos szinten az informatikai ipar forgalma tavaly 21,6 milliárd lej volt, Kolozsvár ennek 12 százalékát adta. A Romániában bejegyzett IT cégeknek csak 8,6 százaléka működik itt, ami azt jelenti, hogy a kolozsváriak termelékenysége jóval az országos átlag felett van.

“A kiemelkedő eredmények egy sor tényező együttes hatásának köszönhetőek. A helyi egyetemekről jól felkészült szakemberek kerülnek ki, Kolozsvár egész Erdélyből vonzza a szellemi tőkét, a munkavállalókat, a multinacionális nagyvállalatok pedig, mint az IBM, a Microsoft és az Oracle, Bukarestben telepedtek meg, ami elősegítette a helyi vállalkozások fejlődését” – nyilatkozta Bianca Muntean. Az ágazat vezető kolozsvári cégei az NTT, az Endava, az Arobs, a Softvision és a Brinel.

Nagybányai a leggyorsabban fejlődő IT-cég

A Deloitte gazdasági tanácsadó cég által összeállított 500-as toplistán, mely Európa, Afrika és a Közel-Kelet leggyorsabban fejlődő IT cégeit rangsorolja, Romániából mégsem egy kolozsvári, hanem egy nagybányai vállalkozás került a legelőkelőbb helyre. A vállalatoknak és közintézményeknek szánt szoftvereket fejlesztő Trencadis a toplista 176. helyére került fel, annak köszönhetően, hogy 2013 és 2016 között az árbevétele 710 százalékkal nőtt.

Az 50 céget tartalmazó, lengyelek által dominált közép-európai rangsorban a Trencadis a 19. helyen szerepel. Ez jelentős előrelépés a legutóbbi Deloitte toplistához képest, amikor is a máramarosi vállalkozás még csak 40. volt. A leggyorsabban fejlődő magyarországi IT profilú vállalkozás a Starschema kft., amely az idei rangsorban a 24., 541 százalékos forgalomnövekedéssel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?