Rossz hírt kaptak a hitelesek a nemzeti bank vezetőjétől

A három hónapos bankközi kamatráta (ROBOR) követni fogja az irányadó alapkamat szerdai növekedését, következésképpen csekély mértékben emelkedni fognak a hitelkamatok - nyilatkozta szerdai sajtóértekezletén Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója.

"Azt gondolom, hogy a három hónapos ROBOR, amely a lejes hitelek kamatlábát befolyásolja, egy adott periódusban követni fogja az irányadó alapkamat mai növekedését, következésképpen csekély mértékben drágulni fognak a hitelek. Miért mondom, hogy csekély mértékben? Mert az emelkedés nem jelentős, és hogyha belegondolunk, hogy mennyi volt a lejes hitelek kamatja néhány évvel ezelőtt, 5-6 százalékos, de tudjuk, honnan indultunk, akkor az emelkedés nem jelentős mértékű, és figyelembe kell vennünk ugyanakkor az inflációs rátát is. A mai intézkedéssel tulajdonképpen elfojtani akartunk, hogy egy erősebb kifejezést használjak" - magyarázta Mugur Isărescu.

A jegybank elnöke szerint az inflációt jelenleg a központilag szabályozott árak és a kőolaj ára befolyásolja. "Bármennyire is paradoxálisnak tűnik, mi tulajdonképpen az infláció mérséklésére törekszünk, és hogy ezzel együtt mérsékeljük a kamatokat is" - szögezte le Isărescu.

A Román Nemzeti Bank igazgatótanácsa szerdán döntött arról, hogy 2018. február 8-ától 2 százalékról 2,25 százalékra emeli az alapkamatot. Az intézmény ugyanakkor arról is döntött, hogy a betéti konstrukciók kamatát évi 1 százalékról 1,25 százalékra, a hitelkeret kamatlábát pedig évi 3 százalékról 3,25 százalékra növeli.

Kapcsolódók

Kimaradt?