Csökkentek a közszférában a jövedelmek, az állásokat is befagyasztották

Rosszul kezdődik az év azoknak a közalkalmazottaknak, akiknek étkezési utalványokkal egészítették ki jövedelmüket: 2018 január elsejétől már nem kapják ezt a juttatást. Az utalványok értéke körülbelül 300 lejt jelentett havonta.

Megkeresésünkre Soós Anna, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem rektorhelyettese megerősítette, a felsőoktatásban, akárcsak az összes állami intézményben, a kormány megszüntette annak lehetőségét, hogy étkezési utalványokkal egészítsék ki a béreket. "A BBTE a minisztériumhoz fordult, hátha felmentik a felsőoktatási intézményeket az intézkedés alól, egyelőre érvényes a kormányhatározat minden állami intézményre" - mondta Soós Anna.

Emlékeztetett, hogy eddig sem adott ilyen utalványokat minden intézmény, a Babeș-Bolyai viszont él ezzel a lehetőséggel. "A kormányhatározat értelmében idéntől sajnos kevesebb juttatást kapnak az egyetemi tanárok" - mondta. A kiesést valamivel kompenzálja, hogy a közalkalmazottak idén november 30-ig egyszeri alkalommal 1450 lej értékű vakációs utalványt kapnak.

Az étkezési utalványokra vonatkozó megszorítás nem érvényes az egészségügyben dolgozókra, ők továbbra is részesülhetnek a juttatásban. A kormány tervei szerint az étkezési utalványok helyett a közalkalmazottak 2019-től étkezési támogatást kaphatnak.

Az állásokat is befagyasztották

Sóos Anna rektorhelyettes elmondta, a kabinet idéntől befagyasztotta az összes állást az állami intézményekben, így ez a Babeș-Bolyai Tudományegyetemre is érvényes. Hozzátette, most folynak a tárgyalások a jövő évi beiskolázási számokról, reméli, pozitív lesz a végeredmény, akárcsak a felsőoktatás finanszírozására vonatkozó egyeztetések.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?